Receptek, ötletek, tanácsok kezdö és tapasztalt konyhatündéreknek.
Nincsen e blogban egyetlen étel sem,melyet magam-legalább párszor-el ne készítettem volna.

A legtöbb receptet anyukámtól tanultam. Remélem,hogy sok örömöd telik majd az étkek elkészítésében,és a siker sem marad el.


Formakenyér - a mi mindennapi kenyerünk

Print Friendly and PDF

Ez lett a mi mindennapi kenyerünk. Nagyon szeretem,mert 2nap után sem szárad ki. Variálni szoktam a kenyér liszt,a fehér rozsliszt és a teljes kiőrlésű liszt arányán. Így mindig más milyen kenyeret kapunk.

Hozzávalók:

2,5 dl langyos víz
2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
2 tk. só
4 dkg olv. vaj vagy 4 ek. olaj
35 dkg kenyér liszt (BL80)
10 dkg fehér rozsliszt
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 tk. cukor
3 dkg élesztő
köménymag (elhagyható)
magvak - szezámmag,lenmag,napraforgómag,zabpehely,zabkorpa...stb (elhagyható)









Mindent egy tálba rakunk,és dagasztó géppel jól kidolgozzuk a tésztát,majd duplájára kelesztjük. Kiborítjuk egy nyújtódeszkára,kézzel vagy sodrófával a forma méretére nyújtjuk. Kétoldalt egy kicsit behajtjuk és feltekerjük,majd  a formába tesszük. Megint a duplájára kelesztjük,majd éles késsel bevágjuk és még egy 15 percet kelni hagyjuk. Mikor a vágások szétnyíltak lekenjük vízzel és a sütőbe tesszük. A sütő aljába egy vízzel teli edényt vagy tepsit teszek,a gőz miatt. 190-200C-on 40percig sütjük. Mikor megsült még melegen lekenjük vízzel és hagyjuk kihűlni.








Print Friendly and PDF

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése