Idén készítettem először házi sajtot,így elsőre nekem nagyon ízlett. Az állaga okozott némi fejtörést,mert vagy puhára sikeredett,olyan volt mint a túró. Bár így is finom volt,a kenyérre rákenve. Vagy kemény lett,amilyet végül is szerettem volna :) Két fajtát készítettem egy petrezselymeset és a párom kedvére egy újhagymásat. Hát íme a recept:
Hozzávalók: kb.60dkg sajt
4liter házi tej
kb. 1,5dl citromlé vagy 1db citrom leve
1ek só
1cs petrezselyem(elmaradhat)
2szál újhagyma(elmaradhat)
kömény(elmaradhat)
Újhagymás és petrezselymes |
A tejet egy dupla aljú lábasba öntöttem és folyamatosan kevergetve,hogy le ne égjen,felforraltam. Ekkor beleöntöttem apránként a citromlét. Addig kell adagolni,míg a savó sárgás színű nem lesz. Óvatosan keverjük,és elzárjuk alatta. Egy szűrőt kibélelünk textil pelenkával és óvatosan beleöntjük,leszűrjük a sajtot. Mikor egy kicsit lecsöpögött,belekeverjük a sót,esetleg fűszereket,majd hűtőbe téve lecsepegtetjük teljesen. Másnap kiborítjuk a sajtot és szeletelhetjük. :)
újhagymás |
újhagymás |
petrezselymes |
petrezselymes |
Mindkettő nagyon klassz lett, most én is házi sajtot készítek állandóan:) Eddig citromsavval és ecettel próbáltam, gondolom ez is nagyon hasonló. Nekem eddig mindig túl lágy lett, de nagyon finom:)
VálaszTörlésEcettel még nem próbáltam,de lehet hogy majd most :) keményen,lágyan mindenhogyan nagyon fini :)
Törlés