Receptek, ötletek, tanácsok kezdö és tapasztalt konyhatündéreknek.
Nincsen e blogban egyetlen étel sem,melyet magam-legalább párszor-el ne készítettem volna.

A legtöbb receptet anyukámtól tanultam. Remélem,hogy sok örömöd telik majd az étkek elkészítésében,és a siker sem marad el.


Meggyes-mákos és Grízes-meggyes rétes


Imádom a rétest, az almásat,mákosat,meggyeset,káposztásat,túrósat,tejfölöset......mindegyik jöhet,DE ami mindig viszi a pálmát az a grízes-meggyes. Egyszerűen nem tudom megunni. Első rétesem bolti réteslapból.

Hozzávalók:  2-2rúdhoz
12lap rétes
10dkg olvasztott vaj

Mákos:
20dkg mák
1üveg magozott meggy befőtt
10dkg cukor
1db citrom reszelt héja
pici fahéj
1cs vaníliás cukor
tejföl

Grízes-meggyes:
20dkg búzadara
ízlés szerint cukor
pici fahéj

1üveg magozott meggy befőtt
tejföl

Egy rúdhoz 3db réteslapot használok. A máktöltelékhez összekeverjük a mákot a cukorral,a citrom héjával,a fahéjjal,vaníliás cukorral. A réteslapot meglocsoljuk vajjal,rátesszük a következő lapot,ezt is meglocsoljuk vajjal, rátesszük az utolsó lapot. A tészta feléig megkenjük  máktöltelékkel,meglocsoljuk tejföllel és rászórjuk a meggyet. Az oldalát egy kicsit behajtjuk és lassan feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.

A grízes töltelékhez a grízt egy kevés olajon aranybarnára pirítjuk,majd folyamatos keverés közben apránként adagolva forró vizet öntünk rá. Mikor beszívta a vizet,megint öntünk rá egy kicsit. Ezt addig csináljuk míg puha nem lesz a gríz. Mikor elkészült belekeverjük a cukrot,a sót és a fahéjat. Hagyjuk kihűlni. A rétes tésztát ugyan úgy készítjük elő mint a mákosnál.  A tészta felére rátesszük a grízt,meglocsoljuk tejföllel és megszórjuk meggyel. Feltekerjük és sütőpapíros tepsibe tesszük. Közepesen forró sütőben aranyszínűre sütjük. Nyami......










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése