Receptek, ötletek, tanácsok kezdö és tapasztalt konyhatündéreknek.
Nincsen e blogban egyetlen étel sem,melyet magam-legalább párszor-el ne készítettem volna.
A legtöbb receptet anyukámtól tanultam. Remélem,hogy sok örömöd telik majd az étkek elkészítésében,és a siker sem marad el.
Oldalak
Tartalom
Ízek és illatok
Jó tudni
Mákos pite
Hozzávalók:
60dkg liszt
1db sütőpor
7dkg gyümölcscukor
1 citrom héja
15dkg zsír vagy ráma
1db tojás
2dl tejföl
Töltelék:
40dkg mák
25dkg gyümölcscukor
3,5dl víz
10dkg zsemlemorzsa
pici fahéj
1db cirtom reszelt héja
1db tojás a kenéshez
Felforraljuk a vizet a cukorral,a fahéjjal és a citromhéjjal. Ezt ráöntjük a mákra és hozzákeverjük a zsemlemorzsát is. Összekeverjük és kihűtjük.A tésztának valókat összegyúrjuk (a vajat el lehet morzsolni előtte a liszttel) 2 részre osztjuk és kinyújtjuk.
Az egyik felét a tepsibe terítjük,a mákot a tésztára borítjuk és egyenletesen elkenjük,majd rátesszük a tészta másik felét. Megszurkáljuk és tojással megkenjük.
Gáz sütőben 3-on / 170C-on aranybarnára sütjük.
Bécsi keksz
Hozzávalók:
30dkg liszt
1,5ek kukoricaliszt
1csom vaníliáscukor
10dkg porcukor
30dkg puha vaj
só
1/2 kk sütőpor
A vajat habosra keverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a liszteket, a sót, a sütőport és jól összekeverjük. Nyomózsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokat nyomunk.
180C-on kb 10-15percig sütjük. Nagyon finom, omlós keksz akár kávé mellé is.
Tortilla chips salsával
Hozzávalók:
Tortilla chips:
10dkg kukoricaliszt
10dkg sima liszt
só
oregano
víz
olaj a sütéshez
Salsa:
3-4db paradicsom
1-2dl ketchup
1fej vöröshagyma
3gerezd fokhagyma
só
bors
oragano
bazsalikom
chili szósz
A tészta hozzávalóit összekeverjük és annyi vizet öntünk hozzá,hogy nyújtható tésztát kapjunk. Ha összegyúrjuk ne legyen ragacsos. Lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk, majd háromszögekre vágjuk.Villával meg lehet szurkálni a tésztát Forró olajban kisütjük, vigyázzunk,mert gyorsan sül.
A salsához a paradicsomot apróra vágjuk. Hagymát olajon megfuttatjuk,hozzáadjuk a fokhagymát, a paradicsomot és a többi hozzávalót, majd összeforraljuk. Tálkákba tesszük.
Croissant
Limaránál találtam ezt a nagyon jó receptet.
Hozzávalók:
70dkg liszt
140gr joghurt
2dl tej
1kk só
4-5ek cukor
2db tojás
5dkg élesztő
1db tojás a kenéshez
25dkg hideg vaj
sajt
Vaj kivételével tésztát gyúrunk,majd hűtőbe tesszük 1-1,5 órát. A vajat lereszeljük és 7 kupacot készítünk. Ezután 8db-ra vágjuk a tésztát és gömbölyítjük, majd1db kinyújtunk vékonyra. Erre szórunk egy kupac vajat,majd kinyújtunk még egy tésztagolyót és a tetejére tesszük,erre a reszelt sajt .......és így tovább. Rétegezzük és kinyújtjuk az egészet 2-3 mm vékonyra. 16cikkre vágjuk, a szélesebbik részét egy kicsit bevágjuk, majd feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd duplájára kelesztjük, lekenjük tojással és megszórjuk sajttal. 180C-on kb15-20 percig sütjük.
Vaníliás karika
Egy másik imádott keksz a pilóta után :)
Hozzávalók:
35dkg liszt
5dkg kukoricaliszt
25dkg margarin
15dkg porcukor
2cs vaníliás cukor
csipet só
2db tojássárgája
1tk sütőpor
20dkg étcsoki
1ek olaj
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót. 1/2 órát hűtőben pihentetjük. Lisztezett deszkán 1/2-1cm vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk.
Előmelegített sütőben 180C-on 10-12percig sütjük. Kihűtjük a kekszeket. Vízgőz felett megolvasztjuk a csokit az olajjal,majd a karikák alját belemártjuk. Sütőpapírra tesszük és dermesztjük. Müa. vagy fém dobozba téve sokáig eláll.
Joghurtos-tejszínes pohárkrém keksszel
Gyors és egyszerű desszert ebéd után!
Hozzávalók:
5dl gyümölcsös joghurt
3dl tejszín (nálam cukrozott)
pár db kakaós keksz (nálam maradék házi kakaos-narancsos-zabkeksz volt)
aki szeretne tehet bele habfixálót,én nem raktam
A tejszínhabot felverjük,majd kanalanként hozzákeverjük a gyümölcsös joghurthoz. A kekszet összemorzsoljuk, és egy pohárba belerakunk pár kanál krémet majd a kekszet, megint krém és a keksz. 1/2 órát a hűtőbe rakjuk és utána fogyaszthatjuk.
Sajtos kréker
Nagyon szeretjük, sajnos gyorsan el is fogy.
Hozzávalók:
35dkg liszt
1tk só
1/2tk bors
1tk mustár
20dkg vaj
15dkg sajt/ fele lehet füstölt sajt
1db tojás
Az egészet összekeverjük, a sajtot belereszeljük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk,különböző kicsi formákkal kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 200C-on 8-10perc alatt készre sütjük.
Narancslekvár
Hozzávalók: 4db közepes üveghez
1,5kg hámozott narancs (kb. 3kg hámozatlan)
1db citrom leve és reszelt héja
2cs dzsemfix 3:1
45dkg cukor
2dl víz
1cs. citromsav
A narancs felének a héját lereszeljük,a másik felét megpucoljuk. A fehér rész próbáljuk leszedni. A narancsot kockázzuk,lábasba tesszük majd turmixoljuk. A többi hozzávalót elkeverjük benne és felforraljuk. Steril üvegekbe töltjük,5percre fejjel lefelé állítjuk. Ha kihűlt mehet a kostolás :)
Kefíres pogácsa / Nigella féle írós pogi
Író helyett kefirrel készült. Így is nagyon finom lett.
Hozzávalók: 10-12db
25dkg liszt
1/2tk szódabikarbóna
1/2tk sütőpor
1/2tk só
2tk cukor
50g margarin/vaj
1dl író/kefír
1db tojás a kenéshez
Vaj,lekvár,tejszín
Az összes hozzávalót egy tálba öntjük és összekeverjük. Lisztezett deszkára borítjuk 2cm vékonyra kinyújtjuk és 5,5cm kiszúróval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjük tojással és 200C-os sütőben 12-15percig sütjük. Vajjal,lekvárral és tejszínnel tálaljuk. Mi a tejszínt most kihagytuk.
Méteres lekváros piskóta
Az elkészítése ugyan az mint a méteres kalácsnak,csak krém helyett lekvárt kenünk bele.
Hozzávalók: 1db formába
2db tojás
10dkg cukor
10dkg liszt
1/2cs sütőpor
2ek víz
A tojások fehérjét a cukor felével habosra keverjük. A tojások sárgáját a maradék cukorral kikeverjük,majd kanalanként hozzáadjuk a vizet és habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a habot. Kivajazott és lisztezett formába öntjük. Előmelegített sütőben 170C-on 20-30percig sütjük. Tűpróba!! Ezt megismételjük még egyszer,vagy ha valakinek két formája van,akkor kikeverheti egybe (duplán vesszük a fenti mennyiséget) és aztán elfelezi. Ha kihűlt a piskóta, szeletekre vágjuk és felváltva kenjük meg eper és baracklekvárral. 1/2 órát állni hagyjuk,majd szeleteljük. Porcukorral megszórjuk.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)