Receptek, ötletek, tanácsok kezdö és tapasztalt konyhatündéreknek.
Nincsen e blogban egyetlen étel sem,melyet magam-legalább párszor-el ne készítettem volna.

A legtöbb receptet anyukámtól tanultam. Remélem,hogy sok örömöd telik majd az étkek elkészítésében,és a siker sem marad el.


Sajtos roló



Gyerekként nem nagyon szerettem,mert vagy nagyon vajas volt,vagy nagyon sok volt benne a bors. De mióta én csinálom egyszerűen imádom :)

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta
2dl tej
3ek. liszt
25dkg sajt
só,bors
15dkg margarin

A leveles tésztát vékonyra kinyújtjuk,és 1cm vékony csíkokra vágjuk. Lekenjük egész tojással,majd feltekerjük,a tojásos oldalával kifelé a roló formára,úgy hogy a tésztacsík fedje egymást. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük tesszük. Még egyszer lekenhetjük tojással. Előmelegített sütőben, 180-190C-on aranybarnára sütjük. 2dl tejet, 3ek liszttel elkeverünk és besűrítünk,majd belereszelünk 15dkg sajtot. Sózzuk ,borsozzuk és kihűtjük. 15dkg vajat habosra keverünk és hozzáadjuk a sajtkrémet. Jól elkeverjük,majd nyomózsákba tesszük és tésztákba töltjük. A maradék sajtot lereszeljük és a roló két végét belemártjuk.





Sajtos-paradicsomos padlizsán




Vacsorára szerettem volna valami nagyon finomat elkészíteni,így született meg ez a finomság.

Hozzávalók:

Padlizsán
Paradicsom
Sajt
só,bors
bazsalikom

A padlizsánokat ujjnyi vastagra felkarikázzuk,besózzuk és fél órát állni hagyjuk. A paradicsomot felkarikázzuk,a sajtot lereszeljük. A sütőt 180C-ra előmelegítjük. A padlizsánt leitatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Ráteszünk egy szelet paradicsomkarikát sózzuk,borsozzuk,és 15-20percre betesszük a sütőbe. Ha letelt az idő teszünk rá bazsalikom levelet és megszórjuk sajttal. Visszatesszük a sütőbe és megpirítjuk rajta a sajtot. Lehet grillezni is. Nagyon finom lesz,nem lehet abbahagyni :)  Lehet még rátenni esetleg sonkát is.





Hagymás csavart rúd

 

Hozzávalók:    kb: 40-45db

Tészta:

40dkg liszt
1csom. instant élesztő
1kk. só
80gr lágy margarin
10dkg sajt
50ml. joghurt
150ml. langyos tej

Töltelék:
100ml joghurt
kevés zöld fűszer keverék (bazsalikom,oregano,petrezselyem..stb)
10dkg sajt
1fej hagyma pirítva + pirospaprika

A töltelékhez a joghurtos összekeverjük a zöld fűszerekkel. A hagymát apróra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk,majd megszórjuk kevés pirospaprikával. A tésztához valókat összekeverjük, és meleg helyen letakarva kelni hagyjuk.  A megkelt tésztát lisztezett munkalapon 40x30cm-es lappá nyújtjuk. A tésztát megkenjük a joghurtos keverékkel, megszórjuk a pirított hagymával és a sajttal. A tésztát hosszanti irányban kettévágjuk,majd 1,5cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat egyszer megcsavarjuk,majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 15percig pihentetjük. Előmelegített sütőben 200C-on 10-15 percig sütjük.








Sajtos penne

 


Ezt a receptet Lorraine Pascal műsorában láttam. Már akkor nagyon megtetszett és ki is próbáltam kis módosítással.
Nagyon-nagyon finom,máskor is el fogom készíteni.

Hozzávalók:

1/2kg tészta,nálam penne
10dkg bacon
3szál újhagyma
10dkg margarin
10dkg liszt
2kk mustár
2-3dl tej
5dl főzős tejszín
20dkg sajt
só,bors

A bacont pirítani kezdjük majd hozzáadjuk az apróra vágott újhagymát. Együtt sütjük egy kevés ideig. A tésztát kifőzzük és a hagymás baconnel összekeverjük. A besamelhez a vajat megolvasztjuk,beletesszük a lisztet és pirítjuk. Beleöntjük a tejet,a tejszínt és főzzük. Sózzuk ,borsozzuk,mustárt adunk hozzá és a sajt felét belereszeljük. Megvárjuk míg felolvad,majd a tésztára öntjük. Jól összekeverjük és tepsibe vagy jénaiba tesszük. A maradék sajtot ráreszeljük a tetejére. Előmelegített sütőben 180C-on 20-30percig sütjük.



 



Vanília pudingos roló






Egyszerű,gyors,és finom!

Hozzávalók:

1csomag leveles tészta
1csomag Aranka krémpor vagy Házi Krémes krém (hidegen kikeverhető)
tej

A leveles tésztát vékonyra kinyújtjuk,és 1cm vékony csíkokra vágjuk. Lekenjük egész tojással,majd feltekerjük,a tojásos oldalával kifelé a roló formára,úgy hogy a tésztacsík fedje egymást. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük tesszük. Még egyszer lekenhetjük tojással. Előmelegített sütőben, 180-190C-on aranybarnára sütjük. A krémport kikeverjük a tasakon feltüntetett mennyiségű tejjel. Nyomózsákba tesszük és a már kihűlt rolóba töltjük. Porcukorral megszórjuk.








Rakott édes tészta




Párom egyik gyerekkori kedvence,a nagymamája csinálta neki mindig. Nekem annyira nem,de a gyerekeknek nagyon ízlett  :)

Hozzávalók:

60-70dk tészta (kocka,csavart....stb)
10dkg darált dió
10dkg mák
3-3 ek. gyümölcscukor
1db citrom héja
fahéj
2cs. vaníliáscukor
4-5dl csümölcsíz

A tésztát kifőzzük és kevés olajban összekeverjük. A dióhoz hozzáadjuk a 3ek. cukrot a 1/2 citrom reszelt héját és a 1cs. vaníliás cukrot. A mákhoz hozzákeverjük a másik 3ek. cukrot, a 1/2 citrom héját, a egy csipet fahéjat és az 1cs. vaníliás cukrot. Jénai aljára teszünk egy adag tésztát,erre jön a mák és 2ek lekvárt rácsorgatunk. Majd jön még egy adag tészta és a dió.Megint egy adag tészta és rákenjük az összes lekvárt. A tetejére tészta kerül. Előmelegített sütőben 180C-on kb. 30percig sütjük.









Csíkos kalács





Nagyon mutatós kalács. A hozzávalók ugyan azok mint a már felrakott foszlós kalács receptje
Csak a végén még kell bele 1-2 ek. cukrozatlan kakaópór.

Az elkészítésében annyi a változás,hogy a bekevert tésztát elfelezzük és az egyik felébe belekeverjük a kakaót,majd kelesztjük. A megkelt tésztákat egyenként kinyújtjuk és fehér tésztára rátesszük a kakaósat,majd feltekerjük. Ismét kelesztjük,majd lekenjük tejjel és előmelegített sütőben készre sütjük.