Receptek, ötletek, tanácsok kezdö és tapasztalt konyhatündéreknek.
Nincsen e blogban egyetlen étel sem,melyet magam-legalább párszor-el ne készítettem volna.
A legtöbb receptet anyukámtól tanultam. Remélem,hogy sok örömöd telik majd az étkek elkészítésében,és a siker sem marad el.
Oldalak
Tartalom
Ízek és illatok
Jó tudni
Cukkinis lapcsánka
Egy újabb isteni cukkinis étel,anyukám konyhájából :)
Hozzávalók:
1db nagyobb cukkini
1db tojás
1 csokor petrezselyem
3 gerezd fokhagyma
só,bors
liszt
A cukkinit megmossuk és a nagy lyukú reszelőn lereszeljük,majd megsózzuk. Egy kicsit állni hagyjuk,nem kell sokáig. Azután kinyomkodjuk és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a tojást,az apróra vágott petrezselymet,a zúzott fokhagymát,borsozzuk,ha kell még sózzuk,és annyi lisztet,hogy összeálljon az egész.
Serpenyőben olajat melegítünk és kanállal kis halmokat teszünk bele és ellapítjuk. Mindkét oldalát megsütjük. Fokhagymás vagy sima tejföllel kínáljuk. Készítettem úgy is,hogy a cukkini mellé reszeltem bele 1-2db közepes burgonyát. Sajttal még finomabb :)
Sajtos roló
Gyerekként nem nagyon szerettem,mert vagy nagyon vajas volt,vagy nagyon sok volt benne a bors. De mióta én csinálom egyszerűen imádom :)
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
2dl tej
3ek. liszt
25dkg sajt
só,bors
15dkg margarin
A leveles tésztát vékonyra kinyújtjuk,és 1cm vékony csíkokra vágjuk. Lekenjük egész tojással,majd feltekerjük,a tojásos oldalával kifelé a roló formára,úgy hogy a tésztacsík fedje egymást. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük tesszük. Még egyszer lekenhetjük tojással. Előmelegített sütőben, 180-190C-on aranybarnára sütjük. 2dl tejet, 3ek liszttel elkeverünk és besűrítünk,majd belereszelünk 15dkg sajtot. Sózzuk ,borsozzuk és kihűtjük. 15dkg vajat habosra keverünk és hozzáadjuk a sajtkrémet. Jól elkeverjük,majd nyomózsákba tesszük és tésztákba töltjük. A maradék sajtot lereszeljük és a roló két végét belemártjuk.
Sajtos-paradicsomos padlizsán
Vacsorára szerettem volna valami nagyon finomat elkészíteni,így született meg ez a finomság.
Hozzávalók:
Padlizsán
Paradicsom
Sajt
só,bors
bazsalikom
A padlizsánokat ujjnyi vastagra felkarikázzuk,besózzuk és fél órát állni hagyjuk. A paradicsomot felkarikázzuk,a sajtot lereszeljük. A sütőt 180C-ra előmelegítjük. A padlizsánt leitatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Ráteszünk egy szelet paradicsomkarikát sózzuk,borsozzuk,és 15-20percre betesszük a sütőbe. Ha letelt az idő teszünk rá bazsalikom levelet és megszórjuk sajttal. Visszatesszük a sütőbe és megpirítjuk rajta a sajtot. Lehet grillezni is. Nagyon finom lesz,nem lehet abbahagyni :) Lehet még rátenni esetleg sonkát is.
Hagymás csavart rúd
Hozzávalók: kb: 40-45db
Tészta:
40dkg liszt
1csom. instant élesztő
1kk. só
80gr lágy margarin
10dkg sajt
50ml. joghurt
150ml. langyos tej
Töltelék:
100ml joghurt
kevés zöld fűszer keverék (bazsalikom,oregano,petrezselyem..stb)
10dkg sajt
1fej hagyma pirítva + pirospaprika
A töltelékhez a joghurtos összekeverjük a zöld fűszerekkel. A hagymát apróra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk,majd megszórjuk kevés pirospaprikával. A tésztához valókat összekeverjük, és meleg helyen letakarva kelni hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon 40x30cm-es lappá nyújtjuk. A tésztát megkenjük a joghurtos keverékkel, megszórjuk a pirított hagymával és a sajttal. A tésztát hosszanti irányban kettévágjuk,majd 1,5cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat egyszer megcsavarjuk,majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 15percig pihentetjük. Előmelegített sütőben 200C-on 10-15 percig sütjük.
Sajtos penne
Ezt a receptet Lorraine Pascal műsorában láttam. Már akkor nagyon megtetszett és ki is próbáltam kis módosítással.
Nagyon-nagyon finom,máskor is el fogom készíteni.
Hozzávalók:
1/2kg tészta,nálam penne
10dkg bacon
3szál újhagyma
10dkg margarin
10dkg liszt
2kk mustár
2-3dl tej
5dl főzős tejszín
20dkg sajt
só,bors
A bacont pirítani kezdjük majd hozzáadjuk az apróra vágott újhagymát. Együtt sütjük egy kevés ideig. A tésztát kifőzzük és a hagymás baconnel összekeverjük. A besamelhez a vajat megolvasztjuk,beletesszük a lisztet és pirítjuk. Beleöntjük a tejet,a tejszínt és főzzük. Sózzuk ,borsozzuk,mustárt adunk hozzá és a sajt felét belereszeljük. Megvárjuk míg felolvad,majd a tésztára öntjük. Jól összekeverjük és tepsibe vagy jénaiba tesszük. A maradék sajtot ráreszeljük a tetejére. Előmelegített sütőben 180C-on 20-30percig sütjük.
Vanília pudingos roló
Egyszerű,gyors,és finom!
Hozzávalók:
1csomag leveles tészta
1csomag Aranka krémpor vagy Házi Krémes krém (hidegen kikeverhető)
tej
A leveles tésztát vékonyra kinyújtjuk,és 1cm vékony csíkokra vágjuk. Lekenjük egész tojással,majd feltekerjük,a tojásos oldalával kifelé a roló formára,úgy hogy a tésztacsík fedje egymást. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük tesszük. Még egyszer lekenhetjük tojással. Előmelegített sütőben, 180-190C-on aranybarnára sütjük. A krémport kikeverjük a tasakon feltüntetett mennyiségű tejjel. Nyomózsákba tesszük és a már kihűlt rolóba töltjük. Porcukorral megszórjuk.
Rakott édes tészta
Hozzávalók:
60-70dk tészta (kocka,csavart....stb)
10dkg darált dió
10dkg mák
3-3 ek. gyümölcscukor
1db citrom héja
fahéj
2cs. vaníliáscukor
4-5dl csümölcsíz
A tésztát kifőzzük és kevés olajban összekeverjük. A dióhoz hozzáadjuk a 3ek. cukrot a 1/2 citrom reszelt héját és a 1cs. vaníliás cukrot. A mákhoz hozzákeverjük a másik 3ek. cukrot, a 1/2 citrom héját, a egy csipet fahéjat és az 1cs. vaníliás cukrot. Jénai aljára teszünk egy adag tésztát,erre jön a mák és 2ek lekvárt rácsorgatunk. Majd jön még egy adag tészta és a dió.Megint egy adag tészta és rákenjük az összes lekvárt. A tetejére tészta kerül. Előmelegített sütőben 180C-on kb. 30percig sütjük.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)