Receptek, ötletek, tanácsok kezdö és tapasztalt konyhatündéreknek.
Nincsen e blogban egyetlen étel sem,melyet magam-legalább párszor-el ne készítettem volna.

A legtöbb receptet anyukámtól tanultam. Remélem,hogy sok örömöd telik majd az étkek elkészítésében,és a siker sem marad el.


Túrós mákos rózsás sütemény




Nagyon finom tésztája van. Többféle változatát is megcsináltam már : kakaósan,diósan,fahéjasan.
Sajnos most csak erről van képem.


Hozzávalók

A tésztához:

50dkg liszt
1cs szárított élesztő
1 csipet só
reszelt narancshéj
10dkg cukor
1cs vaníliás cukor
2dl langyos tej
1db tojás
12dkg olvasztott vaj

A töltelékhez:

4dkg olvasztott vaj
5dkg cukor
2cs vaníliás cukor
1db tojás
25dkg sovány tehéntúró
reszelt citromhéj
15dkg mák
1 tasak mazsola
2 ek. vaníliás puding

Máz:

3 ek. sárgabarack lekvár
1ek. víz

A lisztet,az élesztőt, a sót, narancshéjat,a cukrot,és a vaníliás cukrot összekeverjük. A langyos tejet, a tojást és az olvasztott vajat hozzáadjuk és az egészet elektromos robotgép dagasztó lapátjával jól összegyúrjuk. Letakarva meleg helyen kb. 40percig kelesztjük. Közben az olvasztott vajat a cukorral és a vaníliás cukorral,tojással összekeverjük. utána hozzáadjuk a túrót,a narancshéjat,a mákot,a pudingot és az egészet összekeverjük. A megkelt tésztát belisztezett nyújtódeszkán kb 50x40 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. A tölteléket szétkenjük rajta,megszórjuk  a mazsolával. A tésztát hosszában lassan feltekerjük és kb.4cm széles darabokra felvágjuk. A tekercseket kivajazott 28cm átmérőjű kapcsos tortaformába tesszük egymás mellé. 15percig kelesztjük.Sütés előtt lekenhetjük tojással és megszórhatjuk mandulával vagy sütés után lekenjük a mázzal. Előmelegített gázsütőben 3. fokozaton 50-55 percig sütjük. A mázhoz a lekvárt a vízzel elkeverjük és felforraljuk, még melegen a megsült sütinek a tetejére kenjük. Hagyjuk kihűlni vagy aki nem bírja kivárni melegen felvághatja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése