Receptek, ötletek, tanácsok kezdö és tapasztalt konyhatündéreknek.
Nincsen e blogban egyetlen étel sem,melyet magam-legalább párszor-el ne készítettem volna.

A legtöbb receptet anyukámtól tanultam. Remélem,hogy sok örömöd telik majd az étkek elkészítésében,és a siker sem marad el.


Somlói galuska




A somlói galuska az egyik legismertebb magyar sütemény. Az 1950-es évek végén a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly találta ki a somlói galuskát. Megvalósítás azonban Szőcs József Béla cukrászmester érdeme volt. 1958-as brüsszeli világkiállításon szakmai díjat nyert. A nevet is ő adta a süteménynek, a Fóti-Somlyóról.
Ha valaki esetleg gyorsabb változatát szeretné elkészíteni,amit én elég sűrűn csinálok,akkor a vanília krém helyett használhat 2csomag főzős pudingot,a piskótához meg egy választott ízű (vaníliás,csokis,diós) tésztából vastag piskótát sütünk, és ezt vágjuk három felé. A továbbiakban ugyanaz történik.

Hozzávalók: 

8dkg darált dió
8dkg mazsola
1ek kakaópor
6dl tejszín

  • Piskótához: 
sárga piskóta: 2db tojás,2ek. cukor,2ek liszt
diós piskóta:  2db tojás,2ek cukor,2ek.liszt,1ek dió
kakaós piskóta: 2db tojás,2ek cukor,2ek. liszt,1ek kakaópor
                                            
  • Vanília krém: 5dl tej,fél rúd vanília,20dkg cukor,10dkg liszt,3db tojás

  • Rumos cukorszirup: 2dl víz,20dkg cukor,1dl rum

  • Csokiöntethez: 3dl tej,3ek.kakaópor,1db tojáss. 4ek cukor,1tk liszt,2dl rum

A háromféle piskótalapot egyenként megsütöm. A sárga piskótához  a tojássárgákat habosra keverem a cukorral. A tojásfehérjéket kemény habbá verem,majd a cukros tojássárgáját is belekeverve,óvatosan beleforgatom a lisztet. A diós piskótához a liszttel elkevert diót keverem a cukros tojáshoz, a kakaóshoz pedig a liszttel kevert kakaóport adom. A megsült tésztalapokat hagyom kihűlni.

A krémhez a 4dl tejet a vaníliával és a cukor kétharmadával felforralom. A maradék tejet simára keverem a liszttel és a a tojássárgákkal. A tojás fehérjékből az egyharmad cukorral kemény habot verek. A forrásban lévő vaníliás tejbe ,állandó keverés közben beleöntöm a tojásos tejet,felforralom,majd a tűzről levéve,azonnal belekeverem a cukros tojáshabot. Hagyom kihűlni.

A rumos sziruphoz a cukrot vízzel felforralom,majd ha langyosra hűlt belekeverem a rumot.

A csokiöntethez a kakaót a tejjel simára keverem ,utána a cukrot és a tojássárgáját is hozzáadom,majd állandóan kevergetve felforralom.  A tűzről levéve a rummal ízesítem.
A tejszínből kemény habot verek.

Ezután az összes hozzávalót az asztalra teszem és a következő módon rakom össze. Olyan mély tepsit vagy tálat veszek elő, amelybe a piskótalap egészben belefér, de legalább 4x olyan magas legyen mint egy darab piskóta. Az aljára teszem a sárga piskótát,meglocsolom a rumos cukorszirup egy részével,és rákenem a vaníliakrém egyharmadát. Meghintem a dió és a mazsola felével,majd ráfektetem a csokis piskótalapot. Ezt is meglocsolom a sziruppal,és rákenem a krém második egyharmadát. Ismét megszórom a dióval és a mazsolával. Ezután ráborítom a diós piskótalapot. Rásimítom a maradék krémet és kakaóporral megszórom. Alufóliával letakarom és hűtőbe teszem. Három napig eláll.....persze ha addig el nem fogy.Tejszínhabbal kínáljuk.





         


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése