Receptek, ötletek, tanácsok kezdö és tapasztalt konyhatündéreknek.
Nincsen e blogban egyetlen étel sem,melyet magam-legalább párszor-el ne készítettem volna.

A legtöbb receptet anyukámtól tanultam. Remélem,hogy sok örömöd telik majd az étkek elkészítésében,és a siker sem marad el.


Csíkos kalács





Nagyon mutatós kalács. A hozzávalók ugyan azok mint a már felrakott foszlós kalács receptje
Csak a végén még kell bele 1-2 ek. cukrozatlan kakaópór.

Az elkészítésében annyi a változás,hogy a bekevert tésztát elfelezzük és az egyik felébe belekeverjük a kakaót,majd kelesztjük. A megkelt tésztákat egyenként kinyújtjuk és fehér tésztára rátesszük a kakaósat,majd feltekerjük. Ismét kelesztjük,majd lekenjük tejjel és előmelegített sütőben készre sütjük.



Gyümölcsrizs



Nagyon szeretem a gyümölcsrizst,mert könnyű elkészíteni,és egy meleg napon a hideg gyümölcsrizs isteni,és persze sokféle gyümölccsel lehet elkészíteni. Ez a verzió naranccsal,ananásszal és barackkal készült. Az ananász és a barack most konzerv volt.

Hozzávalók:

25dkg rizs
3dkg vaj
8dl. tej
cukor ízlés szerint
csipet só
reszelt citromhéj vagy egészben
pici fahéj /elhagyható
1cs. vaníliás cukor
3-4dl tejszín
gyümölcsök

A megmosott rizs annyi vízzel öntjük le,amennyi éppen ellepi. Pici sóval ízesítjük,és beledobjuk a vajat. Addig hagyjuk állni.amíg a rizsszemek magukba szívják a vizet. Beleöntjük a tejet,a reszelt citromhéjat,és a fahéjat,majd lassú tűzön jó puhára főzzük. A főzés végé felé belekeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot. Hideg vízbe állítjuk az edényt,így hamarabb kihűl. Közben a gyümölcsöket apróra vágjuk és a tejszínhabot felverjük,majd a kihűlt rizshez adjuk. Hűtőben jól lehűtjük. Tejszínhabbal és gyümölccsel díszíthetjük.





Bableves krumplis pogácsával






A család nagy kedvence. Ezt a levest a párom szokta mindig elkészíteni én meg a pogácsát hozzá.
Csipetkével,lila hagymával,tejföllel a legfinomabb :)

Hozzávalók:  leves

1db csülök
1csomag bab
1/2 kg répa
2ek. liszt
pirospaprika
babérlevél
szemes bors
5 nagyobb gerezd fokhagyma

Előző este beáztatom a babot hideg  vízbe. Másnap a csülköt kuktában feltesszük főni a babérlevéllel kb egy órát. Mikor kész beleöntjük a babot a karikára vágott répát és a borsot. Egy másik edényben rántást készítünk a 2ek lisztből,majd belenyomjuk a fokhagymát és pirospaprikát. Ehhez öntünk egy kis hideg vizet és csomómentesre keverjük. Majd a levesből teszünk bele pár evőkanállal és a levesbe öntjük. Felforraljuk és készre főzzük. Ízlés szerint sózzuk a levest.






Krumplis pogácsa:  Anyukám receptje szerint készül mindig.

1kg krumpli
60-70dkg liszt
1db tojássárgája
2ek vaj
só,bors

A meghámozott krumplit megfőzzük,leszűrjük, összetörjük és hűlni hagyjuk. Mikor már langyos,kiborítjuk a lisztezett deszkára és hozzáadjuk a lisztet, a tojássárgát,a vajat, a sót  a borsot és jó alaposan összegyúrjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk. A tetejét megütögetjük a nagy pogácsa szaggatóval,hogy látszódjon a nyoma és kiszaggatjuk. Zsírozott vagy vajazott tepsire tesszük és előmelegített sütőben 180C-on 1x megforgatva megsütjük. Melegen a legfinomabb!





Rozskenyér



Végre sikerült! Nagyon sok receptet próbáltam ki,de semelyik sem volt olyan amilyet én szerettem volna. Így a jól bevált receptemmel kezdtem kísérletezgetni és megszületett ez a nagyon finom rozskenyér :)  Most már csak ilyet sütök. Több nap múlva is puha marad.

Hozzávalók:



25dkg kenyérliszt
15dkg fehér rozsliszt
10dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
3dl langyos víz
2ek. olaj
1ek. só
2,5dkg élesztő
köménymag
1ek burgonyapehely (elhagyható)
1kk. cukor  (nem xilit)



Ezt mind egy tálba beleöntjük és dagasztjuk. kb 1órát kelesztjük langyos helyen,majd formázzuk. Sütőpapírral bélelt formába tesszük,bevágjuk a tetejét és még ½ órát kelesztjük.Én most már gyümölcskenyér formában sütöm. Sütés előtt lekenjük vízzel.  170-180C-on  30-35perc alatt készre sütjük.  Rácsra téve és konyharuhával letakarva kihűtjük.





Tejszelet torta






Nagyon szeretjük a tejszeletet amit a boltban lehet venni. Gondoltam megpróbálkozom ezzel a tortával. Nagyon finom volt,de nem teljesen olyan volt az íze mint a boltinak.

Hozzávalók:   17-es tortaforma

Piskóta :  az itt található csokitorta recept fele!!!

Krém:
3dl tejszín
2cs. vaníliás cukor
2ek méz
1/2 csom. Dr. Oetker zselatin + 4ek víz
Pár csepp vanília aroma
15dkg étcsoki


A piskótát a recept szerint megsütjük és kihűtjük,majd félbevágjuk. A zselatin a vízben csomómentesre keverjük. A habot a cukorral elkezdjük felverni,majd hozzáadjuk a mézet és a zselatint. A piskótára kenjük, rátesszük a tetejét és hűtőbe tesszük míg megdermed a krém. Gőz felet megolvasztjuk a csokit és a tortát bevonjuk vele. Hűtjük ,majd tálaljuk.






Thai pirított tészta csirkével



Már régen szemeztem ezzel az étellel,hogy elkészítem,de valahogy mindig más lett belőle :)  Most végre elkészült és nagyon finom lett.

Hozzávalók:

1csirkemell
2db vöröshagyma
1db lilahagyma
5gerezd fokhagyma
3db sárgarépa
1db piros kaliforniai paprika vagy kápia
1/2csom spagetti
olaj
4ek.szójaszósz
gyömbérpor
chilipor
só,bors
4ek. ketchup
pici víz
szezámmag

A tésztát 4felé vágjuk és kis adagokban kevés olajon megpirítjuk,majd kifőzzük. A zöldségeket megpucoljuk. A hagymát nagyobb darabokra vágjuk,a paprikát felcsíkozzuk,a répát karikázzuk. A zöldségeket kevés olajon megpirítjuk és hozzáadunk 2ek szójaszószt. A húst kockákra vagy csíkokra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk + 2ek. szójaszósz, ízlés szerint gyömbérpor,bors,zúzott fokhagyma,chilipor,só,ketchup,pici víz. Az egészet összekeverjük és készre pirítjuk,majd elkeverjük a húst a zöldségekkel és a kifőtt tésztával. Tálalásnál megszórjuk a tetejét szezámmaggal.






Kakaós Muffin


Anyukám féle nagyon finom kakaós muffin!!

Hozzávalók:       kb. 12-18db attól függ mennyit tésztát teszünk a formába.

20dkg liszt
20dkg cukor
1cs. sütőpor
3ek. keserű kakaópor
5dkg dió vagy mogyoró
20dkg étcsoki összetörve
pici só
fahéj

4db tojás
4ek. főzött kávé vagy kávépor vízben elkeverve
2dl olaj


Külön összekeverjük a száraz és a folyékony összetevőket,majd összedolgozzuk a kettőt.
A formákba muffin papírt teszünk és elosztjuk a tésztát ( félig rakjuk ). De lehet fagyiskanállal is adagolni. 180C-on 30-40percig sütjük.