Receptek, ötletek, tanácsok kezdö és tapasztalt konyhatündéreknek.
Nincsen e blogban egyetlen étel sem,melyet magam-legalább párszor-el ne készítettem volna.

A legtöbb receptet anyukámtól tanultam. Remélem,hogy sok örömöd telik majd az étkek elkészítésében,és a siker sem marad el.


Rozskenyér



Végre sikerült! Nagyon sok receptet próbáltam ki,de semelyik sem volt olyan amilyet én szerettem volna. Így a jól bevált receptemmel kezdtem kísérletezgetni és megszületett ez a nagyon finom rozskenyér :)  Most már csak ilyet sütök. Több nap múlva is puha marad.

Hozzávalók:



25dkg kenyérliszt
15dkg fehér rozsliszt
10dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
3dl langyos víz
2ek. olaj
1ek. só
2,5dkg élesztő
köménymag
1ek burgonyapehely (elhagyható)
1kk. cukor  (nem xilit)



Ezt mind egy tálba beleöntjük és dagasztjuk. kb 1órát kelesztjük langyos helyen,majd formázzuk. Sütőpapírral bélelt formába tesszük,bevágjuk a tetejét és még ½ órát kelesztjük.Én most már gyümölcskenyér formában sütöm. Sütés előtt lekenjük vízzel.  170-180C-on  30-35perc alatt készre sütjük.  Rácsra téve és konyharuhával letakarva kihűtjük.





Tejszelet torta






Nagyon szeretjük a tejszeletet amit a boltban lehet venni. Gondoltam megpróbálkozom ezzel a tortával. Nagyon finom volt,de nem teljesen olyan volt az íze mint a boltinak.

Hozzávalók:   17-es tortaforma

Piskóta :  az itt található csokitorta recept fele!!!

Krém:
3dl tejszín
2cs. vaníliás cukor
2ek méz
1/2 csom. Dr. Oetker zselatin + 4ek víz
Pár csepp vanília aroma
15dkg étcsoki


A piskótát a recept szerint megsütjük és kihűtjük,majd félbevágjuk. A zselatin a vízben csomómentesre keverjük. A habot a cukorral elkezdjük felverni,majd hozzáadjuk a mézet és a zselatint. A piskótára kenjük, rátesszük a tetejét és hűtőbe tesszük míg megdermed a krém. Gőz felet megolvasztjuk a csokit és a tortát bevonjuk vele. Hűtjük ,majd tálaljuk.






Thai pirított tészta csirkével



Már régen szemeztem ezzel az étellel,hogy elkészítem,de valahogy mindig más lett belőle :)  Most végre elkészült és nagyon finom lett.

Hozzávalók:

1csirkemell
2db vöröshagyma
1db lilahagyma
5gerezd fokhagyma
3db sárgarépa
1db piros kaliforniai paprika vagy kápia
1/2csom spagetti
olaj
4ek.szójaszósz
gyömbérpor
chilipor
só,bors
4ek. ketchup
pici víz
szezámmag

A tésztát 4felé vágjuk és kis adagokban kevés olajon megpirítjuk,majd kifőzzük. A zöldségeket megpucoljuk. A hagymát nagyobb darabokra vágjuk,a paprikát felcsíkozzuk,a répát karikázzuk. A zöldségeket kevés olajon megpirítjuk és hozzáadunk 2ek szójaszószt. A húst kockákra vagy csíkokra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk + 2ek. szójaszósz, ízlés szerint gyömbérpor,bors,zúzott fokhagyma,chilipor,só,ketchup,pici víz. Az egészet összekeverjük és készre pirítjuk,majd elkeverjük a húst a zöldségekkel és a kifőtt tésztával. Tálalásnál megszórjuk a tetejét szezámmaggal.






Kakaós Muffin


Anyukám féle nagyon finom kakaós muffin!!

Hozzávalók:       kb. 12-18db attól függ mennyit tésztát teszünk a formába.

20dkg liszt
20dkg cukor
1cs. sütőpor
3ek. keserű kakaópor
5dkg dió vagy mogyoró
20dkg étcsoki összetörve
pici só
fahéj

4db tojás
4ek. főzött kávé vagy kávépor vízben elkeverve
2dl olaj


Külön összekeverjük a száraz és a folyékony összetevőket,majd összedolgozzuk a kettőt.
A formákba muffin papírt teszünk és elosztjuk a tésztát ( félig rakjuk ). De lehet fagyiskanállal is adagolni. 180C-on 30-40percig sütjük.