Receptek, ötletek, tanácsok kezdö és tapasztalt konyhatündéreknek.
Nincsen e blogban egyetlen étel sem,melyet magam-legalább párszor-el ne készítettem volna.

A legtöbb receptet anyukámtól tanultam. Remélem,hogy sok örömöd telik majd az étkek elkészítésében,és a siker sem marad el.


Paprikás krumpli


Hozzávalók:

1kg krumpli
1 nagy fej hagyma
pirospaprika
köménymag

1 szál kolbász
2-3 pár virsli

A hagymát apróra vágjuk és kevés olajon megfonnyasztjuk, majd megszórjuk pirospaprikával és rátesszük a meghámozott és feldarabolt krumplit, és a felkarikázott kolbászt. Felöntjük annyi vízzel amennyi éppen ellepi, sózzuk, köménymaggal ízesítjük. Lefedve, lassú tűzön puhára főzzük. Majd ha készen van beletesszük az elfelezett virslit, és még kb. 5percig főzzük. Tejföllel és nokedlival tálaljuk.


Fokhagymás karaj






Ezt a nagyon finom ételt anyukámtól lestem el ☺,ő nem tett rá fokhagymát,de az a változat is nagyon finom volt. Nagyon gyorsan elkészíthető. Mi itthon nagyon szeretjük a fokhagymát,jöhet minden mennyiségben ☺

Hozzávalók:

6-8 szelet karaj
só,bors
liszt
6-8gerezd fokhagyma
olaj

A karaj szeleteket vékonyra kiklopfoljuk,sózzuk,borsozzuk. Serpenyőben nagyon kevés olajat hevítünk. A karajt beleforgatjuk a lisztbe és a serpenyőben pirosra sütjük az egyik oldalát. Megfordítjuk a húst és a másik oldalát is megsütjük,majd még mielőtt kivennénk zúzott fokhagymából egy  keveset ráteszünk és elkenünk a tetején. Tányérra tesszük és krumplipürével és savanyúsággal tálaljuk.



Fondant / cukormassza



Ezt a receptet Margit2 oldalán találtam,és ez alapján készítettem el én is.

Hozzávalók:      kb.:  90dkg

6 ek. víz
1 ek. zselatin (Horváth Rozi)
1 ek. margarin
2ek. méz
kb. 85dkg porcukor
pár csepp mandula aroma

A zselatint a vízben elkeverjük,majd vízgőz felett felmelegítjük és hozzáadjuk a vajat, a mézet és összekeverjük. Egy nagy tálba teszünk 40dkg porcukrot és hozzáadjuk a zselatinos masszát és az aromát. Folyamatosan adagoljuk hozzá a porcukrot,addig míg a masszánk már nem ragad a kezünkhöz. Lehet,hogy több vagy kevesebb cukor kell mint amit én megadtam. Fóliába csomagoljuk és hűvös helyre tesszük. Amikor nekiállunk vele dolgozni és nagyon keménynek érezzük akkor margarinos kézzel gyúrjuk át,majd lehet színezni. Én folyékony ételfestékkel színeztem a masszát.








Barbie torta és Bogyó és Babóca torta a lányaimnak



 A lányaim szülinapjára készítettem ezt a két tortát még novemberben,de valahogy ez kimaradt a felrakásból. A Barbis tortában, a Rigó Jancsi sütinek a krémje van, a másik gyümölcsös-joghurtos torta. Most először készítettem Barbis tortát,féltem is tőle,hogy fog sikerülni. Elszöszöltem a két tortával rendesen ☺ ☺ Legközelebb HA csinálok,már könnyebb lesz ☺


Barbie torta

Két darab kakaós kuglóf tortát sütöttem hozzá,amiket 4felé vágtam,és a tésztából egy kuglófot raktam. Majd elkezdtem  a tésztát betölteni. Először az egyik aljára rákentem a krémet,majd jött a másik alja,megint krém,majd a tészta és így tovább,addig amekkorára szeretnénk a ruháját. Ha kell egy kicsit faragjuk a tésztán,hogy az oldala egyenes legyen. Majd kenjük be kívül az egész tortát krémmel,és tegyük pár órára hűtőbe. Én előtte való nap elkészítettem a cukormasszát,és egy darabot piros ételfestékkel beszíneztem. Előre tettem egy fehér sávot és erre rá jött a rózsaszín réteg,majd még egy kis kerek réteg középre. Nagyon sokféleképpen lehet díszíteni. Én cukor szíveket ragasztottam rá,és rózsákat készítettem. A babának is készítettem felülre ruhát a masszából. Mielőtt beletesszük a babát a sütibe,tekerjük körbe fóliával,hogy ne legyen krémes.

Hozzávalók:

Kakaós piskóta:

4db tojás
20dkg cukor
20dkg liszt
1cs. sütőpor
4ek.víz
2ek.kakaópor

A tojások fehérjét a cukor felével habosra keverjük. A sárgáját a cukor másik felével kikeverjük és kanalanként hozzáadjuk a vizet,mikor mát habos krémet kaptunk akkor belekeverjük a kakaót, a lisztet a sütőporral és a habot. A forma alját kivajazzuk, kilisztezzük  és beleöntjük a masszát. 180C-on kb. 30percig sütjük.


Rigó Jancsi krém:

7dl tejszín Hulala (behűtött)
40g kakaópor
rum aroma
1ek. zselatin (Horváth Rozi)
ízlés szerint cukor,de a Hulalában van cukor

A zselatint 4ek forró vízzel elkeverjük. A tejszínt felverjük,mikor már kemény akkor habverővel óvatosan belekeverjük a kakaóport,a rumaromát és a zselatint. Megtöltjük a piskótát.











Bogyó és Babóca  torta 

Ennek a tortának a tésztája is ugyan az mint a Barbisé,csak kerek tortaformában sütjük.
Az elkészítését itt olvashatod:  Joghurtos gyümölcstorta
Annyiban változik az elkészítése,hogy a piskótát háromba vágjuk,és betöltjük a joghurtos krémmel.
Kívül bekenjük tejszínhabbal és hűtőbe tesszük pár órára. Majd cukormasszával díszítettem. Az égboltot és a füvet ételfestékkel befestettem. Színeztem a cukormasszát és kivágtam a bogyó és babóca alakját.
A torta oldalát csoki ráccsal díszítettem: A csokit felolvasztottam,egy tálcára alufóliát tettem és nagyon vékonyan beolajoztam,majd lemértem a torta magasságát és húztam a csokival alulra és felülre is egy csíkot, mintáztam,majd hűvös helyre tettem dermedni. Ezután nagyobb darabokra vágtam és felraktam a tortára.












Fonott foszlós kalács



Isteni foszlós kalács, kakaóval, lekvárral, mézzel. Másnap is puha marad,bár nem sok szokott maradni ☺ ☺


Hozzávalók: 

40dkg liszt
1,5dl langyos tej
2dkg élesztő
pici só
1db tojás
6dkg margarin
2ek. gyümölcs cukor
1db citrom reszelt héja

lekenéshez 1db tojás vagy tej

Az élesztőt a langyos tejben,egy kis cukorral elkeverjük és felfuttatjuk. Majd a többi hozzávalókkal együtt kissé kemény tésztává dagasztjuk. Letakarva 45percig kelesztjük. Ezután  három részre osztjuk, és lisztezett deszkán egyenként hosszúkás rudakat formázunk, és összefonjuk. Én sütőpapírral bélelt ,gyümölcskenyér sütő formába tettem, a tetejét lekenjük tojással,és 30percig kelesztjük. Sütés előtt a kalácsot még egyszer lekenjük tojással. Előmelegített sütőben 180C-on kb.40percig sütjük. A sütő aljába tegyük egy kis tálban vizet,hogy a kalács gőzben süljön.









Vanília pudingos csiga




Hozzávalók:

50dkg liszt
10dkg gyümölcs cukor
1db tojás
2,5dl langyos tej
3dkg élesztő
8dkg olvasztott margarin
1/2 citrom héja

Töltelékhez:

1csom. vaníliás puding
4dl tej
4ek. gyümölcs cukor
1cs. vaníliás cukor
mazsola

Az olvasztott vaj kivételével mindent egy keverő tálba teszünk és elkezdjük a dagasztást,majd fokozatosan beleöntjük a vajat. Letakarva duplájára kelesztjük. Közben a pudingot elkeverjük a tejjel és a cukorral,majd felforraljuk. Langyosra hűtjük, és belekeverjük a mazsolát. A tésztát 3mm vastagra nyújtjuk, megkenjük a pudinggal és feltekerjük. Ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. 15 percet kelesztjük, majd 180C-on 20perc alatt készre sütjük.
Megszórjuk porcukorral.