Receptek, ötletek, tanácsok kezdö és tapasztalt konyhatündéreknek.
Nincsen e blogban egyetlen étel sem,melyet magam-legalább párszor-el ne készítettem volna.

A legtöbb receptet anyukámtól tanultam. Remélem,hogy sok örömöd telik majd az étkek elkészítésében,és a siker sem marad el.


Házi sajt - Újhagymás és petrezselymes


Idén készítettem először házi sajtot,így elsőre nekem nagyon ízlett. Az állaga okozott némi fejtörést,mert vagy puhára sikeredett,olyan volt mint a túró. Bár így is finom volt,a kenyérre rákenve. Vagy kemény lett,amilyet végül is szerettem volna :)  Két fajtát készítettem egy petrezselymeset és a párom kedvére egy újhagymásat. Hát íme a recept:

Hozzávalók:   kb.60dkg sajt

4liter házi tej
kb. 1,5dl citromlé vagy 1db citrom leve
1ek só
1cs petrezselyem(elmaradhat)
2szál újhagyma(elmaradhat)
kömény(elmaradhat)


Újhagymás és petrezselymes

A tejet egy dupla aljú lábasba öntöttem és folyamatosan kevergetve,hogy le ne égjen,felforraltam. Ekkor beleöntöttem apránként a citromlét. Addig kell adagolni,míg a savó sárgás színű nem lesz. Óvatosan keverjük,és elzárjuk alatta. Egy szűrőt kibélelünk textil pelenkával és óvatosan beleöntjük,leszűrjük a sajtot. Mikor egy kicsit lecsöpögött,belekeverjük a sót,esetleg fűszereket,majd hűtőbe téve lecsepegtetjük teljesen. Másnap kiborítjuk a sajtot és szeletelhetjük. :)

újhagymás

újhagymás


petrezselymes


petrezselymes

2 megjegyzés:

  1. Mindkettő nagyon klassz lett, most én is házi sajtot készítek állandóan:) Eddig citromsavval és ecettel próbáltam, gondolom ez is nagyon hasonló. Nekem eddig mindig túl lágy lett, de nagyon finom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ecettel még nem próbáltam,de lehet hogy majd most :) keményen,lágyan mindenhogyan nagyon fini :)

      Törlés