Receptek, ötletek, tanácsok kezdö és tapasztalt konyhatündéreknek.
Nincsen e blogban egyetlen étel sem,melyet magam-legalább párszor-el ne készítettem volna.

A legtöbb receptet anyukámtól tanultam. Remélem,hogy sok örömöd telik majd az étkek elkészítésében,és a siker sem marad el.


Diós csók



Nagyon finom kávé,tea mellé,és persze magában is...:)

Hozzávalók:

12dkg darált dió
12dkg porcukor
pici só
3db tojásfehérje
3ek liszt(elhagyható)

A tojásfehérjét a porcukorral és a sóval kemény habbá verjük. Fakanál segítségével óvatosan a habba forgatjuk a darált diót és a lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokat nyomunk. Ha nincs nyomózsákunk akkor kiskanál segítségével teszünk kis halmokat. 170C-os sütőben 10-15percig sütjük








Krumplikása




Gyerekkoromban nagyon sokszor volt nálunk krumplikása. Én nagyon szeretem,mégis ritkán főzök ilyet,pedig nagyon egyszerű ,gyorsan elkészíthető és laktató étel.

Hozzávalók: 

1kg krumpli

2-3ek liszt
1fej vöröshagyma
Húsos szalonna
pirospaprika

A krumplit meghámozzuk egy lábasba tesszük és annyi vizet öntünk rá amennyi éppen ellepi,sózzuk. Puhára főzzük,majd krumplitörővel jól összetörjük. A vizet nem öntjük le róla. Beletesszük a lisztet és kevergetve főzzük kb.5percig. Vigyázzunk mert puffogni fog a krumpli. Serpenyőben az apróra vágott szalonnát megpirítjuk és rádobjuk a hagymát,fonnyasztjuk. Végül ráteszünk egy kiskanál pirospaprikát és elkeverjük. A krumplikását tányérba adagoljuk és meglocsoljuk a hagymás szafttal.
Jó étvágyat!





Moszkauer - Narancsgrillázs lepény


Az egyik legfinomabb cukrász édesség. Nagyon egyszerű az elkészítése,érdemes sokat készíteni belőle mert nagyon gyorsan fogy :)

Hozzávalók:
10dkg dió
10dkg narancshéj
7dkg gyümölcscukor  vagy 10dkg kristálycukor
5dkg vaj
1dl tejszín
1ek liszt (púpozott)
15-20dkg étcsoki + 1ek olaj

A diót és a narancshéjat ledaráljuk vagy aprítjuk,és lábasba rakjuk. Hozzáadjuk a cukrot ,a vajat,a tejszínt és felforraljuk,majd beletesszük a lisztet jól eldolgozzuk és forraljuk. Teljesen kihűtjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokat teszünk 2-3 cm távolságba,mert szétterülnek. A tetejét egy vizes kiskanállal lenyomkodjuk. 200C-os sütőben 5-8perc alatt megsütjük. Akkor jó ,mikor a széle barnulni kezd,folyamatosan figyeljük,mert gyorsan barnul. A sütőből kivéve egy kicsit várunk ,mert lágy még. Vízgőz felett megolvasztjuk a csokit és belekeverjük az olajat. A kihűlt korongok alját belemártjuk  a csokiba és hagyjuk megdermedni. Jól záródó dobozban sokáig eláll.





Töltött káposzta


Imádom a töltött káposztát,sajnos nem sűrűn van nálunk. A karácsony elengedhetetlen nélküle.

Hozzávalók:
50dkg darált hús
2-3 csont füstölt sertés oldalas vagy 20dkg füstölt szalonna
10dkg rizs vagy 1cs gyorsrizs
1-1,5 kg savanyú káposzta
2fej vörös hagyma
só,bors,4db babérlevél,pirospaprika
1db tojás

A rizst megfőzzük és kihűtjük. A darált húst összekeverjük a rizzsel,1fej apróra vágott vöröshagymával,a tojással,majd sózzuk,borsozzuk és pirospaprikát keverünk hozzá. A káposztát ha nagyon savanyú  hideg vízzel leöblítjük. Kevés olajon 1fej apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk és rászórunk egy kevés pirospaprikát,majd felöntjük egy kis vízzel. Beletesszük a káposzta felét ,a füstölt oldalast vagy szalonnát,és egymás mellé tesszük a húsgombócokat,és a babérlevelet, majd rátesszük a káposzta másik felét. Felöntjük annyi vízzel,hogy az egészet ellepje,fedőt teszünk rá és lassan főzzük kb 2óra hosszat. Tejföllel,puha kenyérrel esetleg erős paprikával kínáljuk.



Meggyes-mákos és Grízes-meggyes rétes


Imádom a rétest, az almásat,mákosat,meggyeset,káposztásat,túrósat,tejfölöset......mindegyik jöhet,DE ami mindig viszi a pálmát az a grízes-meggyes. Egyszerűen nem tudom megunni. Első rétesem bolti réteslapból.

Hozzávalók:  2-2rúdhoz
12lap rétes
10dkg olvasztott vaj

Mákos:
20dkg mák
1üveg magozott meggy befőtt
10dkg cukor
1db citrom reszelt héja
pici fahéj
1cs vaníliás cukor
tejföl

Grízes-meggyes:
20dkg búzadara
ízlés szerint cukor
pici fahéj

1üveg magozott meggy befőtt
tejföl

Egy rúdhoz 3db réteslapot használok. A máktöltelékhez összekeverjük a mákot a cukorral,a citrom héjával,a fahéjjal,vaníliás cukorral. A réteslapot meglocsoljuk vajjal,rátesszük a következő lapot,ezt is meglocsoljuk vajjal, rátesszük az utolsó lapot. A tészta feléig megkenjük  máktöltelékkel,meglocsoljuk tejföllel és rászórjuk a meggyet. Az oldalát egy kicsit behajtjuk és lassan feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.

A grízes töltelékhez a grízt egy kevés olajon aranybarnára pirítjuk,majd folyamatos keverés közben apránként adagolva forró vizet öntünk rá. Mikor beszívta a vizet,megint öntünk rá egy kicsit. Ezt addig csináljuk míg puha nem lesz a gríz. Mikor elkészült belekeverjük a cukrot,a sót és a fahéjat. Hagyjuk kihűlni. A rétes tésztát ugyan úgy készítjük elő mint a mákosnál.  A tészta felére rátesszük a grízt,meglocsoljuk tejföllel és megszórjuk meggyel. Feltekerjük és sütőpapíros tepsibe tesszük. Közepesen forró sütőben aranyszínűre sütjük. Nyami......










Vargabéles


Ezt a süteményt a párom szokta elkészíteni nekünk,ami nagyon nagyon finom.  Jó sok süti lesz belőle,nagy tepsibe való.

Hozzávalók:

20dkg cérnametélt
70dkg túró
15dkg kristálycukor vagy gyümölcscukor
4-5db tojás mérettől függően
4 db réteslap
2db citrom reszelt héja
5dkg mazsola
2cs vaníliás cukor
2dl tejföl
vaj

A cérnametéltet előre kifőzzük. A mazsolát vízbe beáztatjuk. A tojások sárgáját kikeverjük a cukrokkal,majd hozzá adjuk a citromhéjat,a tejfölt,a túrót és jól kikeverjük. Belekeverjük még a mazsolát és a cérnametéltet. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük,majd óvatosan a túrós masszához keverjük. A tepsit kivajazzuk és 2db réteslappal kibéleljük. Beleöntjük a keveréket és a tetejére rátesszük a maradék 2db réteslapot. A tetejére vajat csipkedünk és 170C-on 50-60 percig sütjük. Gyümölccsel vagy ahogy mi szeretjük tejföllel és fahéjas porcukorral kínáljuk.





Zöldborsófőzelék



Hozzávalók:

50dkg borsó
olaj
liszt
2-3gerezd fokhagyma
pirospaprika,só
petrezselyem
2dl tejföl
2dl tej

Fokhagymás rántást készítünk,beletesszük az apróra vágott petrezselymet,majd megszórjuk pirospaprikával és felöntjük egy kicsi vízzel. Belerakjuk a borsót,sózzuk  és puhára pároljuk/főzzük.
Tejfölben elkeverünk 1ek lisztet és a tejet  majd a borsóhoz öntjük és kiforraljuk.Pörkölttel,fasírttal tálaljuk.




Lasagne



A lánykáimmal nagyon szeretjük. Házi tésztával a legfinomabb,amit már Ancával(anyukámmal) párszor  elkészítettünk. Most egyedül álltam neki,de mivel nekem nincs tésztagépen,sajnos száraz tésztából csináltam.  Annyira nem voltam szomorú,mert  így is elfogyott az összes :)

Hozzávalók:

Szósz:

50dkg darált hús
1db vöröshagyma
10dkg répa
4gerezd fokhagyma
175g paradicsompüré
2db paradicsom
só,bors
kakukkfű
oregano

Besamel:

12,5dkg vaj
1,2 l tej
7,5dkg liszt
só,bors
10dkg füstölt sajt

sajt a tejére
250gr tészta (12lap)

A vöröshagymát a z olajon megfonnyasztjuk,majd hozzáadjuk a fokhagymát és egy kevés vizet.
Belerakjuk a karikára vágott répát és puhára pároljuk.majd kicsit összenyomjuk villával vagy krumplitörővel. Beletesszük a húst és fehéredésig keverjük,pirítjuk.  Hozzáadjuk a fűszereket a darabolt paradicsomot és a pürét,készre főzzük.  A besamelhez  a vajat megolvasztjuk,beletesszük a lisztet és pirítjuk. Beleöntjük a forralt tejet és főzzük. Sózzuk ,borsozzuk és füstölt sajtot reszelünk bele, összeforraljuk. Én a tészta lapokat kifőztem,és egy jénaiban rétegeztem a többi hozzávalókkal. Tészta-besamel-szósz-tészta-besamel-szósz-tészta-besamel-sajt a tetejére. 180C-os sütőben készre sütjük.

Mákos nudli szílvalekvárral



Az első nudlim,ami nagyon finomra sikeredett. Nagyon gyorsan elfogyott az összes.

Hozzávalók:

1kg héjában főtt krumpli
30dkg liszt
1db tojás
1ek olaj vagy margarin

25dkg mák
ízlés szerint porcukor

A krumplit héjában megfőzzük,megpucoljuk és összetörjük. Ha kihűlt hozzákeverjük a lisztet ,a tojást és egy csipet sót. Jól átgyúrjuk,majd lisztezett deszkán kis darabokat vágunk le belőle és hosszú,ujjnyi vastag hengerré sodorjuk. 2cm darabokra felvágjuk és forró vízben kifőzzük. Akkor jó mikor feljön a víz tetejére. Szűrőkanállal kiemeljük ,lecsepegtetjük tálba rakjuk és olvasztott vajjal vagy olajjal meglocsoljuk. Mákkal  és porcukorral megszórjuk és szilvalekvárral tálaljuk.




Gulyásleves




Hozzávalók:

60dkg sertés lapocka vagy marha comb
60dkg sárgarépa
50dkg krumpli
1nagy fej hagyma
só,bors,pirospaprika
babérlevél,köménymag
1ek piros arany
csipetke

A hagymát olajon megfonnyasztjuk,majd megszórjuk pirospaprikával és felöntjük egy kis vízzel. A húst felkockázzuk és hagymához öntjük. Fehéredésig kevergetjük,majd felöntjük vízzel,sózzuk borsozzuk és teszünk bele babérlevelet. Teszünk rá fedőt (én kuktában szoktam csinálni) és a sertés húst 40-50percet a marha húst 1-1,5 órát főzzük. Mikor úgy érezzük,hogy már majdnem jó a hús ,akkor belerakjuk a kockára vágott krumplit ,a felkarikázott répát és a piros aranyat. Készre főzzük,ha kell még utána ízesítünk. Tejföllel,csipetkével és friss puha kenyérrel kínáljuk.

<

Gombakrémleves



Nagyon egyszerű és igen ízletes az a leves. Mi nagyon szeretjük.

Hozzávalók:

50dkg gomba
1 nagy ek. vaj
1fej vöröshagyma
2gerezd fokhagyma
só,bors
2dl tejszín
1ek liszt
petrezselyem

A gomba 3/4 részét és a hagymát megpucoljuk és összevágjuk. A megolvasztott vajra rátesszük a hagymát és a gombát,majd pirítjuk egy rövid ideig. Rátesszük a fokhagymát és felöntjük vízzel,sózzuk borsozzuk és felforraljuk ,majd botmixerrel összeturmixoljuk. A tejszínt összekeverjük a liszttel és a gombához öntjük. A petrezselymet felaprítjuk és a leveshez adjuk. Forralunk rajta egyet. A maradék gombát megpirítjuk és ezzel kínáljuk a levest.





Pulykapörkölt




Hozzávalók:

60dkg pulykamell
olaj
1-2 fej vöröshagyma
pirospaprika
só,bors,köménymag
1 kicsi doboz sűrített paradicsom
1-1db paprika és paradicsom

Nokihoz:

50dkg liszt
2db tojás

víz

A vöröshagymát apróra vágjuk és olajon megfonnyasztjuk,rászórjuk a pirospaprikát,elkeverjük majd felöntjük egy kicsi vízzel. Zsírjára pirítjuk,majd hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk. Felöntjük egy pici vízzel. A paprikát és a paradicsomot apróra vágjuk és a húshoz adjuk,majd fűszerezzük. Készre főzzük és a végén beletesszük a paradicsompürét majd átforraljuk.
Egy nagy lábasban vizet forralunk. A liszthez hozzáadjuk a tojásokat és sót. Öntünk hozzá egy kevés hideg vizet és elkeverjük. Annyi vizet öntünk bele amíg nem kapunk egy lágy tésztát. A tésztát nem nagyon kell kikeverni,csak lazán keverjük össze. Nokedliszaggatóval szaggassuk a vízbe. Annyi ideig forraljuk,amíg a tészta feljön a víz tetejére. Szűrővel kiszedjük és lecsepegtetjük. Meleg olajjal elkeverjük,hogy a tészta ne ragadjon össze.