Receptek, ötletek, tanácsok kezdö és tapasztalt konyhatündéreknek.
Nincsen e blogban egyetlen étel sem,melyet magam-legalább párszor-el ne készítettem volna.

A legtöbb receptet anyukámtól tanultam. Remélem,hogy sok örömöd telik majd az étkek elkészítésében,és a siker sem marad el.


Fehér kenyér





A legelső fehér kenyerünk,isteni finom lett. Belül puha,kívül ropogós. A receptet Limaránál  találtam,annyit változtattam,hogy én  nem tettem bele öreg tésztát. De úgy is ki fogom próbálni.

Hozzávalók:

60dkg BL 80 liszt
2 tk. só
2 ek. olaj
2 ek. burgonya pehely
kb. 2,5 dl víz
2,5 dkg élesztő
1tk. cukor

Minden hozzávalót egy tálba tettem és robotgéppel bedagasztottam,szép sima ruganyos tésztát kaptam. Leterítettem konyharuhával és duplájára kelesztjük. A római tál tetejét beáztatom. Lisztezett deszkára borítjuk,egy kicsit  kézzel vagy nyújtófával ellapítjuk téglalap formára. Mind a négy sarkát egy kicsit behajtjuk,és a felső részt betekerjük középre,majd ugyan ezt tesszük az alsóval. Megfordítjuk és sütőpapírral bélelt római tálba tesszük. Letakarjuk egy konyharuhával és duplájára kelesztjük. Mikor megkelt egy éles késsel 3 helyen bevágjuk. Na ezt én elfelejtettem,látszik is a képen:) 15-20 percet ismét kelesztjük,hogy a vágások szétnyíljanak. A sütőt 220C-ra állítjuk.  A római tál tetejéből kiöntjük a vizet és rátesszük az aljára. Berakjuk a sütőbe és 50-60percet sütjük. Én 40perc után levettem a tetejét,hogy barnuljon egy kicsit. Mikor megsült rácsra tettem és lepermeteztem vízzel.



Tejberizs



Egyszerűen imádom,sajnos a családom nem nagyon eszi meg. A lányok is csak nagy ritkán adják be a derekukat :)  De én nem csüggedek,mindig próbálkozok. Sokat szoktam csinálni belőle,mert másnap hidegen belekeverek őszibarackot,kivit,ananászt és megeszem gyümölcsrizsnek. Semmi sem megy kárba.

Hozzávalók:

20dkg rizs
3dkg vaj
6dl. tej
cukor

reszelt citromhéj vagy egészben
pici fahéj
1cs. vaníliás cukor

A megmosott rizs annyi vízzel öntjük le,amennyi éppen ellepi. Pici sóval ízesítjük,és beledobjuk a vajat. Addig hagyjuk állni.amíg a rizsszemek magukba szívják a vizet. Beleöntjük a tejet,a reszelt citromhéjat,és a fahéjat,majd lassú tűzön jó puhára főzzük. A főzés végé felé belekeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot. Még melegen fahéjjal,kakaóporral tálaljuk.



Sajtos rúd



Nagyon szeretjük ezt a sajtos rudat,nem is tudom már hogy hányszor készítettem el. A receptet anyukámtól lestem el :)


Hozzávalók:

50dkg liszt
20dkg zsír vagy margarin
3db tojássárgája
1,5dl tej
2,5dkg élesztő
1kk cukor
20dkg sajt  a tésztába
1-2 ek tejföl
1ek só
sajt a tetejére
1db tojás a kenéshez

Az élesztőt a tej felében a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsírral és a sajttal elmorzsoljuk,majd hozzá adjuk az élesztőt,a tojássárgákat,a tejben elkevert sót és a tejfölt. A tésztát jól kidolgozzuk. 1óra alatt duplájára kelesztjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk,lekenjük tojással és megszórjuk a reszelt sajttal,majd csíkokra vágjuk. Közepes meleg sütőben aranybarnára sütjük.


Sörkifli





Hozzávalók:

50dkg liszt
5dkg élesztő
3dl tej
1dl olaj
1tk só
1tk cukor
10dkg olvasztott vaj
1db tojás
sajt

Az élesztőt felfuttatjuk a fele tejben cukorral,majd összedolgozzuk a liszttel,a maradék tejjel, az olajjal és a sóval. Kb. 30percig kelesztjük. A tésztát elfelezzük,és az egyik felét kerekre nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott vaj felével és megszórjuk egy kis sajttal. Cikkekre vágjuk és egyenként kívülről befelé haladva feltekerjük a cikkeket. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk,majd lekenjük tojással és megszórjuk sajttal.  A tészta másik felével is így járunk el,de ennek a tetejére én köménymagot raktam. 200C-os sütőben pirosra sütjük.










Tejfölös zsemle / kifli






Ezt a receptet Limaránál találtam. Nagyon fonom,puha tésztája van,még másnap is. A zsemlét én muffin sütőben csináltam,így nem annyira szokványos zsemle alakja van.

Hozzávalók:

2 dl tej
2 ek. tejföl
2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
2 tk. só
csipet aszkorbinsav (én ezt nem raktam bele)
4 dkg olv. vaj vagy 4 ek. olaj
50 dkg liszt
1 tk. cukor
3 dkg élesztő

Mindent egy tálba rakunk,és dagasztó géppel jól kidolgozzuk a tésztát,majd duplájára dagasztjuk. Ha kifliket készítünk akkor 8 egyforma darabra vágjuk. Négyzet alakúra nyújtjuk,és az egyik sarkától ki indulva elkezdjük feltekerni,mikor a közepére érünk a szemközti csúcsot kicsit kinyújtjuk és folytatjuk a tekerést. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és megint duplájára kelesztjük. Sütés előtt lekenem vízzel.  A sütő aljába egy vízzel teli edényt vagy tepsit teszek,a gőz miatt. 200C-on 15-20 percig sütjük. Mikor megsült még melegen lekenjük vízzel és hagyjuk kihűlni.

A zsemlénél minden ugyan az csak a formázás más. Itt 12 egyforma darabra vágjuk. A darabokat 3 felé szedjük és golyót formálunk belőle. A muffin formába 3 golyó kell belerakni. Duplájára kelesztjük. Innentől fogva ugyan az mint a kiflinél.





Farsangi fánk



Hazánkban a fánksütés szokása a Dunántúlról terjedt el, és vált egyre több helyen szokássá, hogy a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangkor édességként az asztalra kerülhessen ez a finom nyalánkság. Mi annyira szeretjük,hogy nem csak farsangkor sütjük.

Hozzávalók:

5dl tej
3dkg élesztő
50dkg liszt
2ek porcukor
2db tojássárgája
5dkg vaj
csipet só

3dl tejbe belekeverjük az élesztőt,1kk. cukrot és 3 kk. lisztet ,ezt felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a cukrot,a tojássárgákat, a megolvasztott vajat,a sót, a maradék tejet és az élesztőt. 20 percig dagasztjuk. A tetejét megszórjuk liszttel és másfélszeresére kelesztjük. Ha megkelt lisztezett deszkára borítjuk és ujjnyi vastagra nyújtjuk,majd kiszaggatjuk. Letakarva 30percig kelesztjük. Közben olajat melegítünk. Ha megkelt a tészta,a közepét összenyomva tetejével lefelé tesszük az olajba.  Mindkét oldalát megsütjük,majd papírtörlőre kiszedjük. Porcukorral és lekvárral kínáljuk.


Carbonara spagetti - ahogy én szeretem



Ez a Carbonara spagetti a magyar ízlésvilágra formált változata. Készítettem már eredeti carbonarat,de az nekem annyira nem ízlett. Így maradtam ennél a verziónál.

Hozzávalók:

50dkg spagetti
10dkg bacon szalonna vagy kolozsvári
3-4 szelet sonka
1/2 csokor petrezselyem
só,bors
3dl főző tejszín
1dl tejföl

A spagettit megfőzzük,a főzőléből egy kicsit kiveszünk. Az apróra vágott szalonnát és a sonkát megsütöm,majd hozzáteszem a petrezselymet,és a tejszínben elkevert tejfölt és a főzővizet. Sózom,borsozom és forralok rajta egyet. Összekeverem a tésztával és reszelt parmezánnal tálalom.


Lángos




Elég sűrűn készítek lángost,mert nagyon  szeretjük,és anyukámnak e receptjével mindig sikerül finom lángost sütnöm. Ez a tészta 3 napig eláll a hűtőben.

Hozzávalók:

1kg finomliszt
6dkg élesztő
3dbegész tojás
1/2 liter tej
2dl kefir
1,5 ek. só
1kk cukor

A kefirbe elkeverjük az élesztőt, a cukrot,a tojást. Egy tálba kimérjük a lisztet,beletesszük a sót, a kefires keveréket és a tejet. Robotgéppel jól kidolgozzuk. Olajozott nagy zacskóba(én szemetes zsákba szoktam) tesszük,kössünk rá egy csomót,de hagyjunk helyet,mert a tészta kelni fog,és berakjuk a hűtőbe. Sütés előtt egy lapos tányért beolajozunk,lecsípünk a tésztából egy kicsit ,és a tányéron a kezünkkel meghúzkodjuk. Forró olajban kisütjük.






Somlói galuska




A somlói galuska az egyik legismertebb magyar sütemény. Az 1950-es évek végén a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly találta ki a somlói galuskát. Megvalósítás azonban Szőcs József Béla cukrászmester érdeme volt. 1958-as brüsszeli világkiállításon szakmai díjat nyert. A nevet is ő adta a süteménynek, a Fóti-Somlyóról.
Ha valaki esetleg gyorsabb változatát szeretné elkészíteni,amit én elég sűrűn csinálok,akkor a vanília krém helyett használhat 2csomag főzős pudingot,a piskótához meg egy választott ízű (vaníliás,csokis,diós) tésztából vastag piskótát sütünk, és ezt vágjuk három felé. A továbbiakban ugyanaz történik.

Hozzávalók: 

8dkg darált dió
8dkg mazsola
1ek kakaópor
6dl tejszín

  • Piskótához: 
sárga piskóta: 2db tojás,2ek. cukor,2ek liszt
diós piskóta:  2db tojás,2ek cukor,2ek.liszt,1ek dió
kakaós piskóta: 2db tojás,2ek cukor,2ek. liszt,1ek kakaópor
                                            
  • Vanília krém: 5dl tej,fél rúd vanília,20dkg cukor,10dkg liszt,3db tojás

  • Rumos cukorszirup: 2dl víz,20dkg cukor,1dl rum

  • Csokiöntethez: 3dl tej,3ek.kakaópor,1db tojáss. 4ek cukor,1tk liszt,2dl rum

A háromféle piskótalapot egyenként megsütöm. A sárga piskótához  a tojássárgákat habosra keverem a cukorral. A tojásfehérjéket kemény habbá verem,majd a cukros tojássárgáját is belekeverve,óvatosan beleforgatom a lisztet. A diós piskótához a liszttel elkevert diót keverem a cukros tojáshoz, a kakaóshoz pedig a liszttel kevert kakaóport adom. A megsült tésztalapokat hagyom kihűlni.

A krémhez a 4dl tejet a vaníliával és a cukor kétharmadával felforralom. A maradék tejet simára keverem a liszttel és a a tojássárgákkal. A tojás fehérjékből az egyharmad cukorral kemény habot verek. A forrásban lévő vaníliás tejbe ,állandó keverés közben beleöntöm a tojásos tejet,felforralom,majd a tűzről levéve,azonnal belekeverem a cukros tojáshabot. Hagyom kihűlni.

A rumos sziruphoz a cukrot vízzel felforralom,majd ha langyosra hűlt belekeverem a rumot.

A csokiöntethez a kakaót a tejjel simára keverem ,utána a cukrot és a tojássárgáját is hozzáadom,majd állandóan kevergetve felforralom.  A tűzről levéve a rummal ízesítem.
A tejszínből kemény habot verek.

Ezután az összes hozzávalót az asztalra teszem és a következő módon rakom össze. Olyan mély tepsit vagy tálat veszek elő, amelybe a piskótalap egészben belefér, de legalább 4x olyan magas legyen mint egy darab piskóta. Az aljára teszem a sárga piskótát,meglocsolom a rumos cukorszirup egy részével,és rákenem a vaníliakrém egyharmadát. Meghintem a dió és a mazsola felével,majd ráfektetem a csokis piskótalapot. Ezt is meglocsolom a sziruppal,és rákenem a krém második egyharmadát. Ismét megszórom a dióval és a mazsolával. Ezután ráborítom a diós piskótalapot. Rásimítom a maradék krémet és kakaóporral megszórom. Alufóliával letakarom és hűtőbe teszem. Három napig eláll.....persze ha addig el nem fogy.Tejszínhabbal kínáljuk.