Receptek, ötletek, tanácsok kezdö és tapasztalt konyhatündéreknek.
Nincsen e blogban egyetlen étel sem,melyet magam-legalább párszor-el ne készítettem volna.
A legtöbb receptet anyukámtól tanultam. Remélem,hogy sok örömöd telik majd az étkek elkészítésében,és a siker sem marad el.
Oldalak
Tartalom
Ízek és illatok
Jó tudni
Krumplifőzelék
Hozzávalók:
60dkg krumpli
1fej vöröshagyma
2-3 db babérlevél
só
2ek liszt
olaj
pirospaprika
kb 1dl tej
2dl tejföl
A krumplit kockákra vágjuk és annyi vízben feltesszük főni amennyi éppen ellepi,hozzá adjuk az apróra vágott hagymát,a babérlevelet és a sót. Puhára főzzük. Rántást készítünk,teszünk bele pirospaprikát és felöntjük tejjel.Beleöntjük a krumplihoz és kiforraljuk. Majd belekeverjük a tejfölt.
Túrógombóc máshogyan
Hozzávalók:
3,5dl búzadara
50dkg túró
0,5dl tej
só,vaníliás cukor, citromhéja
20dkg zsemlemorzsa
tejföl,porcukor
A tejben megfőzzük a búzadarát sóval, vaníliás cukorral,citromhéjjal. Langyosra hűtjük és belekeverjük a túrót. Vizes kézzel gombócokat formázunk és pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
Tejföllel és porcukorral tálaljuk.
Túrógombóc
Hozzávalók:
40dkg túró
10dkg búzadara
2db tojás
só
1cs. vaníliáscukor
citromhéja
Zsemlemorzsa
tejfől
porcukor
A túrót összekeverjük a búzadarával,a tojással,a sóval,a vaníliás cukorral,a citromhéjjal.
1 órát hűtőben pihentetjük. Utána vizes kézzel gombócokat készítünk,és forrásban lévő vízben kb.15percig főzzük. A zsemlemorzsát olajon megpirítjuk és beleforgatjuk a gombócokat. tejföllel és porcukorral tálaljuk.
Bundás kenyér tojásfehérjével
Hozzávalók:
2db tojás fehérje
1dl tej
só
olaj
A tojás fehérjét kikeverjük a tejjel és megsózzuk. Kevés olajban kisütjük,de tényleg kevés olajban. Ugyan olyan íze van mintha egész tojást használnánk. Ez az étel azoknak kedvező, akiknek magas,vagy vigyázniuk kell a koleszterinszintre. Így nekik sem kell lemondani erről a finom ételről.
Édes bundás kenyér
Nagyon finom íze van ennek az édes bundás kenyérnek. Érdemes kipróbálni.
Hozzávalók: 6 szelethez
kenyér
2db tojás
1kk porcukor
1/2kk vanília aroma
1dl tej
olajgyümölcsök és lekvár
A tojást összekeverjük a cukorral,a tejjel és a vanília aromával. Olajat melegítünk,és a kenyereket beleforgatjuk a tojásba és az olajban kisütjük. Gyümölccsel és lekvárral tálaljuk.
Tojásos nokedli - tejfölös uborkasalátával
Hozzávalók:
50dkg liszt
2db tojás
só,bors
víz
2-3db tojás a nokira
Saláta:
2db kígyó uborka
1nagy doboz tejföl
3-4gerezd fokhagyma
ízlés szerint ecet,cukor
só,bors
A lisztbe ütjük a tojásokat,sózzuk és apránként annyi vizet keverünk hozzá, hogy lágy massza legyen belőle. Nem kell nagyon kidolgozni,csak összekeverni. Forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Csak annyi ideig forraljuk,amíg a tészta feljön a víz tetejére. Leszűrjük és lecsepegtetjük. Olajat melegítünk és ráöntjük a nokit, összeforgatjuk. A 2-3db tojást összekeverjük,sózzuk,borsozzuk,és a nokira öntjük. Addig keverjük, amíg a tojás meg nem sül.
Az uborkát meghámozzuk és legyalulom,sózom és állni hagyom. Aztán alaposan kinyomom a levét a kezemmel. A tejföl összekeverem az ecettel a cukorral,a sóval,a borssal és a fokhagymával. Majd beleteszem az uborkát és összekeverem. Állni hagyjuk
Körözött
Hozzávalók:
50dkg túró
2dl tejföl
1 kicsi rúd juhtúró
csipet só
köménymag, pirospaprika
újhagyma vagy lila hagyma
A túrókat összetörjük villával,belerakjuk a tejfölt a fűszereket és az apróra vágott hagymát. Jól összekeverjük. Vigyázzunk a sóval mert valamelyik juhtúró nagyon sós. Kóstolgassuk. Akkor a legfinomabb ha hagyjuk állni egy kicsit.
Gyros tzatzikivel
Hozzávalók:
60dkg pulyka vagy csirke mell
bolti pita
1cs. Kotányi gyros fűszerkeverék
Tzatziki:
1 nagy doboz joghurt
1db nagyobb kígyó uborka
só,bors
3-4 gerezd
citromlé
Saláta:
1 fej saláta
paradicsom
lila hagyma
feta sajt
A húst felcsíkozzuk és befűszerezzük a Kotányi fűszerrel,öntünk rá egy kis olajt és állni hagyjuk. Majd kevés olajon megpirítjuk.
Az uborkát meghámozzuk , kis lyukú reszelőn lereszeljük és kinyomkodjuk a levét. A joghurtot elkeverjük a sóval,borssal,zúzott fokhagymával és citromlével,majd belekeverjük az uborkát. A saláta leveleket megmossuk és összetépkedjük,a paradicsomot kockákra vágjuk,a hagymát félbevágjuk és felszeleteljük,a sajtot kockázzuk.
A pitának a tetejét levágjuk és rétegezzük bele a salátát, az öntetett, a húst. A pita mellé salátát vagy sült krumplit kínálunk. Aki erősebben szereti az tehet az öntetbe egy kiskanál Erős Pistát.
Gombás-tejszínes csirke
Hozzávalók:
60dkg csirke mell
50dkg gomba
1 nagy doboz 10%-os főző tejszín
2dl tejföl
1 ek. liszt
fél fej fokhagyma
só,bors
1 cs. petrezselyem
2-3cs gyorsrízs
A húst apró darabokra vágjuk,sózzuk,borsozzuk és kevés forró olajon egy kicsit megpirítjuk.Hozzáadjuk a felszeletelt gombát és pirítjuk. A fokhagymát összezúzzuk, a petrezselymet felaprítjuk és a húshoz adjuk. Párszor átkeverjük és beleöntjük a tejszínt. A tejfölbe elkeverünk 1 ek. lisztet és a húshoz öntjük. Ha nagyon sűrű lenne egy kis vizet adhatunk hozzá. A húst puhára főzzük. Elkészítjük a rizst és tálaljuk.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)