Receptek, ötletek, tanácsok kezdö és tapasztalt konyhatündéreknek.
Nincsen e blogban egyetlen étel sem,melyet magam-legalább párszor-el ne készítettem volna.

A legtöbb receptet anyukámtól tanultam. Remélem,hogy sok örömöd telik majd az étkek elkészítésében,és a siker sem marad el.


Őszibarackos rácsos pite




Hozzávalók:

60dkg liszt
30dkg ráma kocka
15dkg porcukor
1db tojás
1dl tej
1ek. tejföl
1cs. sütőpor
pici só
fahéj
citromhéj
1db tojássárgája a kenéshez


Töltelék:



kb. 0,5kg őszibarack
barack lekvár
fahéj
Tojás a tetejére



A lisztet összekeverjük a sütőporral és elmorzsoljuk a vajjal,azután hozzáadjuk a többi alapanyagokat és jó alaposan összegyúrjuk. Fél órára betesszük a hűtőbe pihenni. A barackot megmossuk,kimagozzuk és cikkekre vágjuk,majd megszórjuk fahéjjal és óvatosan összekeverjük a kezünkkel. A tészta 2/3 részét kinyújtjuk ujjnyi vastagra és a tepsibe rakjuk,megkenjük lekvárral és barackokat szépen rátesszük a tetejére. A maradék tésztából elkészítjük a rácsokat,majd tojással lekenjük a tésztát. Közép meleg sütőben 25-30 percig sütjük.Porcukorral megszórjuk a tetejét.



Paradicsomos-cukkinis tészta




Hozzávalók:
1kg paradicsom
1db cukkini
1cs. durum spagetti
1fej fokhagyma
olíva olaj
bazsalikom vagy petrezselyem
só,bors

A paradicsomot forró vízbe beletesszük 4-5percre,majd hideg vizet engedünk rá. Lehúzzuk a héját és össze vágjuk apróra. A cukkinit megmossuk és apró darabokra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk és összezúzzuk,a felét egy kicsi olíva olajon pirítjuk. Rátesszük a paradicsomot,a cukkinit és a fűszereket, összeforraljuk. A legvégén rátesszük a maradék fokhagymát. Kifőzzük a tésztát és összekeverjük a paradicsomos szósszal. És már ehetjük is.

Barackos gombóc






Hozzávalók:

1kg krumpli
30dkg liszt
2db tojás

sárgabarack
fahéj
kockacukor
zsemlemorzsa vagy búzadara

30dkg búzadara
csipet só
ízlés szerint cukor,fahéj
olaj
víz

A krumplit meghámozzuk és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük,összetörjük és hűlni hagyjuk. Azután hozzáadjuk a tojásokat és lisztet is beledolgozzuk. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk és egyenlő méretű négyzetekre vágjuk. A barackot megmossuk és félbevágjuk, mindegyik közepét megszórjuk fahéjjal és teszünk bele egy szem kockacukrot. A tésztára tesszük a fél barackot és a csücsköket összefogva a tésztát gombóccá formázzuk. Lyuk vagy szakadás ne legyen rajta,mert akkor főzés közben kifolyik a leve. Forrásban lévő vízbe tesszük és mikor feljön a tetejére még rászámolunk 1-2percet és csak azután vesszük ki a vízből. Pirított zsemlemorzsába forgatjuk. De amit én szeretek az a pirított búzadara. A darát olajban,folyamatos keverés közben megpirítjuk,felöntjük egy kicsi vízzel,sózzuk,addig keverjük míg felszívja a vizet. Megint öntünk rá egy kis vizet és hozzá keverjük a cukrot és a fahéjat. Addig öntünk rá vizet és kevergetjük amíg a dara megduzzad és magába szívja vizet. Ebbe forgatjuk a gombócokat. melegen tálaljuk a tetejére fahéjas porcukrot szórunk.

Tócsni





A tócsni vagy tócsi, lapcsánka, cicege, berét, berhe, görhöny, mackó, gánica, macok, recsege, toksa, matutka, harula, lapotyka, lapotya, lepkepotyi, bodag, cicedli, pacsni vagy simán krumpliprósza vagy krumplibaba reszelt krumplival és liszttel készült, zsírban, vagy olajban sült nemzetközi népi étel. Az alaprecept a legszegényesebb időket idézi, de a népi találékonyság mindig azzal egészítette ki, amihez éppen hozzá tudott jutni.

Hozzávalók:


0,5kg reszelt krumpli
liszt
1db tojás
4-5 gerezd fokhagyma
só,bors
olaj

A krumplit meghámozzuk és sajtreszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást,a sót,a borsot,a zúzott fokhagymát és annyi lisztet,hogy tészta sűrűségű legyen. Serpenyőben olajat hevítünk és evőkanál segítségével a burgonyamasszából kis halmokat teszünk az olajba,majd a kanál hátával lepényekké simítjuk. Aranybarnára sütjük  mindkét oldalát. Tejföllel kínáljuk.




Paradicsomos tészta




Végtelenül egyszerű és nagyon gyors ez az étel. Aki szereti a paradicsomot és a jó sok fokhagymát,annak ki kell próbálnia.

Hozzávalók:
1kg paradicsom
1cs. durum spagetti
1fej fokhagyma
olíva olaj
bazsalikom vagy petrezselyem
só,bors

A paradicsomot forró vízbe beletesszük 4-5percre,majd hideg vizet engedünk rá. Lehúzzuk a héját és össze vágjuk apróra. A fokhagymát megpucoljuk és összezúzzuk,a felét egy kicsi olíva olajon pirítjuk. Rátesszük a paradicsomot és a fűszereket, összeforraljuk. A legvégén rátesszük a maradék fokhagymát. Kifőzzük a tésztát és összekeverjük a paradicsomos szósszal. És már ehetjük is.





Fajitas





 A zöldségeket megpirítjuk.


A húst befűszerezzük,öntünk rá olajat és pácoljuk.
Utána kisütjük


Guacamole (avokádó krém)







Hozzávalók

Zöldséghez:
1db cukkini
1db padlizsán 
1db répa
1fej lila hagyma
só,bors

Húshoz:
60 dkg csirke mell
1dl olaj
1csomag Fajitas fűszerkeverék

Guacamole (avokádó krém):
2 db puha avokádó
2 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 fej lila hagyma
1db citrom vagy lime leve
koriander zöld
só,bors

Salsa szósz:
5-6 db hámozott paradicsom
1 dob sűrített paradicsom
1db vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
olaj
só,bors
chili szósz (ízlés szerint)

Készen vett tortilla
sajt
tejföl

A húst fűszerezzük,olajt öntünk rá és fél órát pácoljuk,utána kisütjük. A zöldségeket kisebb darabokra vágjuk sózzuk,borsozzuk és külön-külön megpirítjuk,majd összeöntjük. Az krémhez az avokádó belsejét kivájjuk és villával pépesítjük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát az apróra vágott paradicsomot és a hagymát,a citrom levét,koriandert,sót és a borsot. Jól kikeverjük. A salsához a paradicsomot forró vízbe tesszük 2percre,kivesszük és lehúzzuk a héját,apróra vágjuk. A vöröshagymát a fokhagymát apróra vágjuk és kevés olajon megpároljuk ,hozzáadjuk a paradicsomot és sűrített paradicsomot,a sót és a borsot. Ezt szósszá főzzük. A végén beletesszük a chili szószt.
Az asztalra teszünk mindent és  mindenki ahogy szeretné, elkészíti a sajátját.
Nagyon finom és laktató étel. Nekünk a kedvencünk lett.

Édeskömény


Az édeskömény (Foeniculum vulgare) a zellerfélék népes családjához tartozik.
A növény fűszer és gyógynövény is egyben. Íze és illata az ánizsmaghoz hasonlít. Magjait levesekbe és halételekbe főzik, a gumóját lereszelik, és a káposztasalátához adják. A közönséges édeskömény termése csípős és kissé édeskés ízű, fűszernek ez a legjobb. A római édeskömény termése a legédesebb; ez egyáltalán nem csípős. Étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó, tejszaporító hatású. Egyik legjobb erjedés- és puffadásgátló gyógynövényünk.

Csillagánizs



Az ókori keleten fizetőeszköz is volt. Pannóniába a római katonák hozták be. hazánk bármely területén termeszthető. jellegzetes illatú,édes aromájú mag. Sokfelé használják főzelékfélék ízesítésére. A magyar konyhában inkább gyümölcskompótok, gyümölcsrizs, édes rizs, sütemények, édességek fűszere. Étvágyjavító, emésztést elősegítő, vértisztító,felfúvódást szüntető teakeverékek alkotóeleme. Gyermekgyógyászatban szélhajtóként alkalmazzák.

Curry por



A curry por összetétele nem csak országonként változik, hanem akár falvanként, családonként is más a bevált recept. Az összetételt a családi hagyományok mellett a hozzávalók mibenléte és az elkészítés módja is sokban befolyásolja.
koriandermag, római kömény, görögszéna mag, kurkuma, szegfűszeg, fokhagyma, curry levél, édeskömény, gyömbér, chili, mustármag, paprika, só, fahéj, fekete bors, ánizs, csicseriborsó,kardamom, zellermag, kapormag, szerecsendió, hagyma, fehér bors ...stb
Természetesen a mártásokon kívül a fűszerkeverék nagyon sokféle módon felhasználható. Tésztákat, leveseket, töltelékeket, zöldségeket ízesíthetünk vele, rizseket színezhetünk, húsokat pácolhatunk.

Curry levél



A curry fa egy kicsiny lombhullató fa. A legtöbb indiai étel elképzelhetetlen enélkül a nagyon illatos,aromás fűszer nélkül. A currypornak nevet adó curry levél egyébként egy viszonylag enyhe ízű, zöld levél, ami sem ízben, sem színben nem a legmeghatározóbb eleme a keveréknek.
Nagyon sok változatban elkészített Curry fűszerkeverékek alapanyaga.

Citromfű


Friss citromillatú levelét saláták,gyümölcslevesek,mártások,főzelékek,töltelékek,gomba,szárnyas és vadételek,fűszerecetek ízesítésére használják.Kiváló desszertek,limonádék és tea ízesítésére is.
Teája és illóolaja is ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény.

Borsmenta





Már az ókorban felismerték a mentalevél emésztés- és étvágyjavító jótékony hatását. Később alkalmazták gyomor-, epe-, bélbántalmak ellen, de a borsmenta csökkenti a hányingert is. Bizonyítottan jó szélhajtó, görcsoldó, idegnyugtató, fejfájás-csillapító, fertőtlenítő, vértisztító, és hatásos a légúti megbetegedések kezelésében.
Gyerekeknél, főleg csecsemőknél tilos mentoltartalmú készítményeket alkalmazni, például orrkenőcsökben, mert nehéz légzést, légszomjat okozhat. A mentatea érzékenyebb egyéneknél mentoltartalma miatt gyomornyálkahártya-gyulladást okozhat és csalánkiütés is jelentkezhet.
Szószok,sültek,pulykatöltelékek,ürühús ízesítésében elterjedt,de kellemes hűsítő aromája miatt üdítőkben,teának, koktélokhoz,gyümölcslevesekhez mindenképp érdemes kipróbálni.

Borsikafű (csombor)

Régen ismert fűszernövény,borsos aromája miatt a diétás konyhában a bors helyettesítésére is használják. Óvatosan alkalmazzuk mert  erős ízétől keserű lehet az étel. Csökkenti a bab felfújó hatását,de a káposzta,a krumpli,a gomba fűszere is. Felhasználható még kolbászok,vadpácok,mártások,majonéz,ecetes és vize uborka készítésekor. Gyomorerősítő,görcsoldó és étvágygerjesztő hatása van. Külsőleg erősítő, frissítő fürdőkben használják.

Máktorta tojás és tej nélkül



Nagyon finom tésztája van,szinte észre sem lehet venni,hogy nincs benne tojás.
Ezt a tortát névnapra csináltam,méghozzá az egyik lányomnak, Lilinek. A marcipán figurát, ami Bogyót és Babócát ábrázolja én kreáltam. A nyers színű marcipánt színeztem és formáztam. Hááát nem gondoltam volna ,hogy ilyen jól sikerül.

Hozzávalók:
30dkg liszt
3dl víz
15dkg cukor
15dkg mák
1cs vaníliás cukor
7ek étolaj
3ek almaecet 5%
1cs sütőpor
1kk szódabikarbóna
citromhéj
lekvár

A cukrot összekeverem a mákkal, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal. Ezután hozzáöntöm az olajat, az ecetet, a vizet és jól elkeverem. A lisztet összekeverem a sütőporral és a szódabikarbónával. Utána beleöntöm a lisztbe a folyékony keveréket és összekeverem. A tortaforma alját kivajazzuk és beleöntjük a tésztát. Közép meleg sütőben készre sütjük. Miután kihűlt kettévágjuk és barack lekvárral megkenjük. A tetejét porcukorral meghintjük.

Kakaós-fahéjas csiga




Az örök sláger,nálunk mindenki imádja. Ez a változat most Graham lisztből készült,ami adott a tésztának egy kis diós ízt. De még így is elfogyott egy szempillantásra.

Hozzávalók:


A tésztához:

50dkg Graham liszt
1cs szárított élesztő
1 csipet só
reszelt narancshéj,citromhéj
10dkg cukor
1cs vaníliás cukor
2dl langyos tej
1db tojás
12dkg olvasztott vaj

Töltelék:
20-25dkg ráma kocka
ízlés szerint keserű kakaó és fahéj
kb 2-3 ek cukor



A lisztet,az élesztőt, a sót, narancshéjat,a citromhéjat a cukrot,és a vaníliás cukrot összekeverjük. A langyos tejet, a tojást és az olvasztott vajat hozzáadjuk és az egészet elektromos robotgép dagasztó lapátjával jól összegyúrjuk. Letakarva meleg helyen kb. 40percig kelesztjük. A vajat kikeverjük a cukorral,elfelezzük és az egyikbe belekeverjük a kakaót a másikba a fahéjat. A megkelt tésztát belisztezett nyújtódeszkán kb 50x40 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. Az egyik felére rákenjük a fahéjas vajat a másikra a kakaósat. A tésztát hosszában lassan feltekerjük és ujjnyi szeletekre vágjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük 2ujjnyi távolságra egymástól,mert még megnőnek. Előmelegített sütőben 3.fokozaton készre sütjük. 2-3 tepsivel lesz.

Puncstorta




Aki szereti a puncstortát annak ajánlom ezt a receptet. Egyszerű az elkészítése,még ha első ránézésre bonyolultnak is tűnik. Nagyon-nagyon finom.

Hozzávalók:    28cm formához

Piskótához:
18ek liszt
13ek cukor
4db tojás
10dkg ráma kocka
1cs sütőpor
2dl tej
1cs vaníliás cukor
citromhéj

Kell még hozzá:
baracklekvár

Cukorsziruphoz:
20dkg cukor
2dl víz
1cs vaníliás cukor
narancshéj,citromhéj
nagyon kevés piros színezék
1dl rum vagy 2ek rum aroma

Cukormáz:
20dkg porcukor
nagyon kevés citromlé
lehet színezni szörppel vagy piros színezékkel

A piskótához a vajat a cukorral,vaníliás cukorral kikeverjük,majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját és a citromhéjat. A lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojásfehérjét pici sóval habbá verjük.
A vajas krémhez hozzáöntjük a lisztet,a teje és összekeverjük. Végül kanalazva hozzáadjuk a habot.
Kerek kapcsos tortaformát kivajazunk alul és beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben 3.fokozaton 30-35perc alatt készre sütjük. Ha kész kihűtjük.

A cukorsziruphoz a cukrokat,a narancshéjat a citromhéjat a vízzel felforraljuk és 3-4 percig forraljuk.
Majd hűtjük,a végén beletesszük a rumot és a színezéket.

A piskótáról levesszük az oldalát és levágjuk a tetejét,ezt félretesszük. A piskótát kibelezzük és tésztát egy tálba tesszük. A sütemény belsejét,oldalát és alját kikenjük lekvárral.Vissza tesszük rá a kapcsos oldalát. A tálba tett tésztát egy kicsit összetörjük és ráöntjük a szirupot meg 1-2ek lekvárt,ezt óvatosan összekeverjük, majd visszatesszük a piskóta belsejébe. A piskóta tetejének belső felét is lekenjük lekvárral és visszatesszük. Sütőpapírt teszünk a tetejére és rárakunk 1-1kg lisztet súlynak kb.2-3 órára.

A mázhoz összekeverjük a porcukrot a citromlével és pár csepp színezékkel. Ezt a süteményre öntjük(hagyjunk egy nagyon keveset) és késsel elkenjük, hagyjuk száradni. Mikor megszáradt a maradék cukrot a tetejére csurgatjuk össze-vissza. Az oldalára lehet darált diót,mandulát,mogyorót tenni Hűtőbe tesszük.

Fokhagymakrémleves




Hozzávalók:
1 1/2 fej vöröshagyma
2 fej fokhagyma
1 ek. liszt
0,5 liter  hús vagy zöldségalaplé vagy zöldségleves kockából
1liter víz
só ,bors,olaj
3dl tejszín

A hagymákat olajon megfonnyasztjuk és megszórjuk a liszttel,egy kicsit pirítjuk. Azután felöntjük vízzel és felforraljuk. Levesszük a tűzről és botmixerrel turmixoljuk. Felöntjük az alaplével sózzuk,borsozzuk és felöntjük a tejszínnel. Forralunk rajta egyet és kész is. Fokhagymás pirítóst vagy pirított kenyér kockákat adunk mellé.

Ratatouille – francia lecsó szűzérmével



Hozzávalók:
1 kisebb cukkini
3db sárga paprika
1 1/2 fej vöröshagyma
9 gerezd fokhagyma
4db paradicsom héjazva
oregano,só,bors
olíva olaj
pirospaprika
30dkg szűzpecsenye (lehet csirke,pulykamell,karaj vagy el is hagyható)

A zöldségeket megmossuk és nagyobb darabokra felvágjuk. Az olajon a hagymát a 3db zúzott fokhagymát megpirítjuk. Aztán rátesszük a paprikát, cukkinit , paradicsomot,a 3db zúzott fokhagymát  sózzuk,borsozzuk, oreganot szórunk rá,pirítjuk az egészet a végén megszórjuk pirospaprikával és a maradék fokhagymát is rátesszük. Összeforraljuk az egészet. A húst szeletekre vágjuk sózzuk,borsozzuk és kevés olajon kiütjük.

Meggyes pite




Hozzávalók:

60dkg liszt
30dkg ráma kocka
15dkg porcukor
1db tojás
1dl tej
1ek. tejföl
1cs. sütőpor
pici só
fahéj
citromhéj
1db tojássárgája a kenéshez

Töltelék:
2kg meggy
15-20kg cukor
pici fahéj
2-3 ek. vaníliás pudingpor(főzős)

A lisztet összekeverjük a sütőporral és elmorzsoljuk a vajjal,azután hozzáadjuk a többi alapanyagokat és jó alaposan összegyúrjuk. Fél órára betesszük a hűtőbe pihenni. A meggyet megmossuk,kimagozzuk,beleöntjük egy edénybe és hozzáadjuk a cukrot és felforraljuk,2-3 percig főzzük,levesszük takarékra, és ekkor hozzáadjuk a fahéjat és a pudingport felforraljuk,be kell sűrűsödnie. Kevergetve langyosra hűtjük. A tésztát elfelezzük,az egyik felét kinyújtjuk 35x37 cm-es téglalappá. Én ekkora tepsibe sütöttem. A tésztával kibéleljük a tepsit, ráöntjük a meggyet,majd a maradék tésztát is kinyújtjuk és rátesszük a meggyre. Villával megszurkáljuk a tetejét és lekenjük tojássárgájával. Közép meleg sütőben 25-30 percig sütjük.

Fasirt



Hozzávalók:

50dkg darált hús
1db zsemle
2-3 gerezd fokhagyma
1db tojás
só,bors pirospaprika
petrezselyem

A zsemlét beáztatjuk vízbe. A húst összekeverjük a többi hozzávalókkal és beletesszük a zsemlét. Jól összekeverjük,formázzuk,zsemlemorzsába forgatjuk és bő forró olajban kisütjük.

Szobafestés,mázolás,tapétázás



Kósa József    tel: 0630/512-12-48


Számunkra minden ügyfél egyenrangú, nem teszünk különbséget kicsi és nagy munka között. Rendelkezésére állunk, a legkisebb konyhafestéstől, akár a több lakásos társasházak festéséig is, sőt teljes lakásfelújítást is vállalunk.


Ami szintén közös minden munkában az a munkaterület tisztán történő átadása, a padló, a bútorok letakarása és védelme, a felesleges szennyeződések elkerülése érdekében.
Különösen abban az esetben, ha úgy történik a felújítás, hogy a megrendelő bent lakik a lakásban igyekszünk mindent megtenni, a felújításokkal járó kellemetlenségek csökkentéséért és elviselhetővé tételéért.


Megrendelőink igényeit, kívánságait figyelembe vesszük, és addig nem fejezzük be a tevékenységünket, amíg a tulajdonos teljes megelégedettségét nem érjük el.
Az általunk elvégzett munkákra garanciát vállalunk!

Palacsinta

A kevert tészták alapanyagait keveréssel állítjuk össze. Szerkezetük laza ,végleges állományukat csak hőbehatás után kapják meg.

1.  Hagyományos palacsinták:
Viszonylag gyorsan,könnyen és változatosan elkészíthetők. Fontos ,hogy a tészta csomómentes és nyers tejszín sűrűségű legyen. A tésztát minden alkalommal fel kell keverni,mert a liszt könnyen leülepszik. Így a palacsintatészta fölül túl híg,alul túl sűrű lesz.

Alapanyagai: tojás,víz vagy szóda vagy tej,liszt,só,cukor,olaj

Gundel-palacsinta, diós,túrós,lekváros,kakaós....stb

2.  A palacsinták egyik érdekes és ízletes formája,amikor a jelleget adó anyagot belesütjük a tésztába.
pl: Káposztás,almás palacsinta

3.  Hagyományos palacsintából készítjük a különféle rakott palacsintákat.

4.  A csúsztatott palacsinta masszája tojásfehérjehabbal van lazítva. Így a palacsinta vastagabb és lágyabb lesz. A legfelső palacsinta kivételével csak az egyik  oldalát sütjük meg. A  palacsintákat csúsztatással helyezzük egymásra. A rétegekre töltelék kerül. pl: Mágnás palacsinta