Receptek, ötletek, tanácsok kezdö és tapasztalt konyhatündéreknek.
Nincsen e blogban egyetlen étel sem,melyet magam-legalább párszor-el ne készítettem volna.

A legtöbb receptet anyukámtól tanultam. Remélem,hogy sok örömöd telik majd az étkek elkészítésében,és a siker sem marad el.


Bodza virágból szörp







Bodza (Sambucus)

Gyógyászatban felhasználható része a virágzata és a bogyója. Virágzatát május, június környékén, érett bogyóit az augusztus-szeptemberi időszakban gyűjtik.
A virágzat flavonoidokat, fahéjsavszármazékokat,és illóolajat tartalmaz.
A bogyó gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokat tartalmaz.
Erős izzasztó hatású ezért lázcsillapításra használják. A bodza virága ezen kívül még vízhajtó, hashajtó, vértisztító és köhögéscsillapító.Megfázásnál, torokgyulladásnál, köhögés ellen, és általában légzőszervi megbetegedésekkor használják.

Bodza szörp

5-6 db bodza virág
3-4 db citrom
1 dob  citrompótló
1kg     cukor (lehet gyümölcs cukorral is akár fele-fele arányban)

A virágot lehetőleg ne forgalmas úton szedjük. A rárakódott ártalmas anyagok miatt.
Kicsit leöblítjük,ne nagy vízsugár alatt(ne áztasd). 4literes üvegbe beletesszük a cukrot és a citrompótlót,felöntjük 1liter vízzel és elkeverjük. Beletesszük a virágokat,citromkarikákat és tele öntjük vízzel. Tetejére kistányért teszünk és hűvös helyen 3napig minden nap 1x megkeverjük.
4. nap leszűrjük és üvegekbe töltjük és hűtőbe tároljuk, max 1 hétig áll el. 1:3 arányban érdemes hígítani. Ha tovább szeretnénk tárolni akkor 2kg cukor kell bele és a végén elkeverünk benne egy csapott teáskanál borkősavat. ezt is üvegekbe tesszük és hűvös sötét helyen tároljuk.
Nagyon finom hűsítő ital készíthető belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése