Receptek, ötletek, tanácsok kezdö és tapasztalt konyhatündéreknek.
Nincsen e blogban egyetlen étel sem,melyet magam-legalább párszor-el ne készítettem volna.

A legtöbb receptet anyukámtól tanultam. Remélem,hogy sok örömöd telik majd az étkek elkészítésében,és a siker sem marad el.


Édes,sós főtt-sült tészták

A főtt-sült tészták egyik alkotóeleme a főtt tészták: a metélt,a kockatészta,a túrómetélt. A főtt tésztákat összekeverjük a különböző anyagokkal majd sütőben megsütjük.
Így készül a töltött metélt,pozsonyi kocka,stíriai metélt.

Nagyon jó ízű sós főtt-sült tésztákat készíthetünk pl. stíriai metélt cukor nélkül,sonkás kocka

Túróval készített gyúrt tészták

Áttört tehéntúróval is készíthetünk gyúrt tésztát. Az eljárás hasonló a burgonyával készített tésztákéhoz.
Mindaz elkészíthető ami a burgonyából készített gyúrt tésztából.
Készíthetünk belőle: Túrómetélt, túrógombóc

Burgonyával készített gyúrt tészta

Burgonya tartalmuk miatt igen értékesek,bár nagyon laktatóak. Jóval kevesebb szénhidrátot tartalmaznak,mint a kizárólag lisztből készült gyúrt tészták. A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük. Még forrón meghámozzuk és összetörjük és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt hozzáadjuk a lisztet, a vajat vagy az olajt, a tojásokat és a sót. Az egészet összegyúrjuk ,hogy a tészta egynemű,sima és csomómentes legyen. Cipókat alakítunk ki, megszórjuk lisztel és letakarjuk konyharuhával. Rövid ideig pihentetjük,azután lisztezett deszkán kinyújtjuk és tetszés szerint daraboljuk.
Készíthetünk belőle: Szilvás gombócot,barackos gombócot, nudlit
1kg krumpli
40dkg liszt
1db tojás
1ek olaj

Egyszerű gyúrt tészta

Az átszitált lisztet nyújtótábla közepére tesszük. A közepére mélyedést készítünk,amelybe beleöntjük a felütött tojásokat. A sárgáját összekeverjük a fehérjével. Összedolgozzuk a lisztet a tojással,és közben annyi vizet öntünk ,hogy a tészta középkeménységű legyen. Simára dolgozzuk. A tészta akkor jó ha se nem túl puha,se nem túl kemény. A kidolgozott tésztából cipókat alakítunk ki. Felületüket vékonyan bekenjük zsírral, majd konyharuhával letakarva pihentetjük. A kb 20 percig pihentetett cipókról letöröljük a zsírt,ezután kinyújtjuk a tésztát. Hajszálvékonyra sodorjuk a tésztát,ezután a lisztet leseperjük a tésztáról. A tésztát konyharuhára fektetjük és szikkasztjuk. A tészta akkor darabolható,ha felülete már nem tapad,de még hajlítható.A tésztát ezután feldaraboljuk.
Készíthető belőle: Diód metélt, mákos metélt, túrós metélt,sajtos metélt, ízes metélt, káposztás kocka,túrós csusza, ízes derelye.
Fél kg liszthez 2db tojást számolunk.

Sárgabab főzelék fasírttal



Hozzávalók:
Fasírthoz:
50dkg darált hús
1db zsemle
2-3 gerezd fokhagyma
1db tojás
só,bors pirospaprika
petrezselyem

Főzelékhez:
1cs mirelit sárgabab
1-2 gerezd fokhagyma
olaj
liszt
pirospaprika
só,vegeta
petrezselyem
1-2dl tejföl

A zsemlét beáztatjuk vízbe. A húst összekeverjük a többi hozzávalókkal és beletesszük a zsemlét. Jól összekeverjük,formázzuk,zsemlemorzsába forgatjuk és bő forró olajban kisütjük.A babot vegetás vízben megfőzzük,ha kész rántást készítünk. Olajban megpirítjuk a fokhagymát aztán a lisztet rátesszük,pirítjuk. Rátesszük a petrezselymet és a pirospaprikát,öntünk rá egy kevés hideg vizet,gyorsan elkeverjük és a babhoz adjuk,majd belerakjuk a tejfölt és jól kiforraljuk.

Kelkáposztafőzelék fasírttal




Hozzávalók:

Fasírthoz:
50dkg darálthús
1db zsemle
2-3 gerezd fokhagyma
1db tojás
só,bors pirospaprika
petrezselyem

Főzelékhez:
1fej kelkáposzta
2-3db krumpli
só, majoránna, köménymag
liszt
1fej hagyma
olaj
2-3 gerezd fokhagyma
pirospaprika
bors
1-2dl tejföl

A zsemlét beáztatjuk vízbe. A húst összekeverjük a többi hozzávalókkal és beletesszük a zsemlét. Jól összekeverjük,formázzuk,zsemlemorzsába forgatjuk és bő forró olajban kisütjük.
A kelkáposztának a kivágjuk a torzsáját és vékony csíkokra szeleteljük a levelét,a krumplit meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Lábasba tesszük a káposztát,a krumplit,fűszerezzük a sóval,majoránnával  és a köménnyel,majd felöntjük vízzel,épp hogy ellepje,főzzük. Mikor megfőtt a káposzta rántást készítünk. Az olajban megpirítjuk a hagymát,fokhagymát és beletesszük a lisztet ezt is pirítjuk, utána megszórjuk pirospaprikával kevés hideg vizet öntünk bele,gyorsan elkeverjük és egyből beleöntjük a káposztához. Teszünk bele egy kis borsot és a tejfölt, jól kiforraljuk.....és kész is van.

Zabpalacsinta joghurttal és gyümölccsel (tojássárgája nélkül)




Nagyon szeretjük ezt a palacsintát,azért is jó mert nincs benne tojássárgája és zsírszegény.

Hozzávalók:

20db zabpehely vagy zabkorpa
2db tojásfehérje
1dl tej
1dl víz
1ek olivaolaj
pici só
3ek cukor
gyümölcsök
1dob natúr joghurt
1ek eper lekvár(lehet másmilyen is)

A zabpelyhet ledaráljuk,a tojásfehérjét habbá verjük. A zabot összekeverjük, a cukorral, a sóval, hozzáadjuk a tejet,vizet,olívaolajat és a végén belekeverjük a tojáshabot. A palacsinta sütőt melegítjük(nem kell rá zsiradék) és evőkanállal kevés tésztát rakunk rá,és kis kerek formát alakítunk ki. Én egyszerre 3db palacsintát sütöttem. A gyümölcsöket apró kockákra vágjuk. A joghurtba belekeverjük a lekvárt. Palacsintára rátesszük a gyümölcsöt és meglocsoljuk a joghurttal még egy palacsinta.....így rétegezzük ameddig szeretnénk.

Túróval töltött zsemle




Gyerekkorom elfeledett édessége,nagyon szerettem,most előkerült a recept és gyorsan elkészítettük.

Hozzávalók:

3db zsemle
25dkg túró
1db tojás
1cs vaníliás cukor
ízlés szerint cukor
citromhéj
kicsi tej
mazsola
1-2 ek tejföl

A zsemlének a tetejét levágjuk,kibelezzük. A túrót összekeverjük a zsemle belével,a túróval,a tojással,a vaníliás cukorral,a cukorral, citromhéjjal,a mazsolával és a tejföllel. A tejet megmelegítjük és bekenjük vele a zsemlék belsejét. nem kell nagyon,mert elázik a zsemle. A tölteléket belerakjuk és közép meleg sütőben 15-20 perc alatt készre sütöm. Mi vaníliás pudinggal ettük.

Joghurtos gyümölcstorta őszibarackkal


Ezt a sütit az anyukámtól tanultam,gondoltam kipróbálom,ha nem is lett annyira szép,de az íze ugyan olyan lett. Ezt is lehet gyümölccsel variálni,eperrel is nagyon finom.

Hozzávalók:

A tésztához:
3db tojás
3ek porcukor
3ek finomliszt
fél csomag sütőpor
1ek kakaópor
fél dl olaj

A joghurt krémhez:
1 liter gyümölcsös joghurt
3dl tejszín amit habbá verünk
2dob őszibarack konzerv ,amit apró kockákra vágunk,de 2-3db félreteszünk a díszítéshez
1cs zselatinpor (Horváth Rozi)
ízlés szerint cukor
1cs vaníliás cukor

A tésztához a tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük. A lisztet a sütőporral,a kakaóval elkeverjük és a cukros tojáshoz adjuk. Az olajat ráöntjük,majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Kerek,kapcsos tortaformát kivajazunk,lisztezünk és beleöntjük a tésztát. Közepes meleg sütőben 18-20 percig sütjük.
A zselatint kevés vízben feloldjuk,felforraljuk majd kicsit hűtjük. Kevés joghurttal elkeverjük,majd egy nagy tálban az előkészített hozzávalókat a tejszínhab kivételével összekeverjük. Legvégül hozzá adjuk a tejszínhabot. Ráöntjük a kihűlt piskótalapra ami a tortaformában van,betesszük a hűtőbe félig megdermesztjük (ne legyen folyós). Addig felszeleteljük a félretett gyümölcsöket és díszítjük a tortát. Zselatinnal átkenjük a gyümölcsök tetejét. 3-4 órára a hűtőbe tesszük,de jobb ha egész éjszakaára ott hagyjuk. Tálalás előtt a tortaformát óvatosan körbevágjuk,tálra tesszük és lepattintjuk a tortaforma szélét.

Almás pite máshogyan



Nagyon egyszerű és gyors ez a sütemény....ja és persze nagyon finom. Lehet variálni más gyümölccsel is. Én már készítettem őszibarackkal és szilvával is.

Hozzávalók:
50dkg liszt
25dkg ráma margarin
20dkg porcukor
1db tojás
1dl tej
1ek. tejföl
1cs sütőpor

citromhéj
fahéj
sárgabarack lekvár
gyümölcs
1db tojássárgája

A lisztet a sütőport elmorzsoljuk a vajjal,hozzáadjuk a cukrot,a tojást, a tejet, a tejfölt, a citromhéjat és egy csipet fahéjat. Ezt jól összegyúrjuk és fél órára a hűtőbe tesszük. Az almát meghámozzuk,kiszedjük a csumáját és cikkekre vágjuk. Egy kis fahéjjal összekeverjük az almát. A tészta kétharmad részét kinyújtjuk és  kibéleljük vele a tepsit. Megkenjük lekvárral és rárakjuk szépen az almákat. A maradék tésztából rácsot készítünk és rátesszük az almára. Lekenjük tojássárgájával és közép meleg sütőben 3.fokozaton 20-25 percig sütjük.

Sült csirke zöldség ágyon




Isteni sült csirke,kívül ropogós,belül omlós. A vele sült zöldségekből finom mártást készítünk.
Köretnek lehet hozzá készíteni sült krumplit,párolt rizst.

Hozzávalók:

Csirke
só,bors
4-5db sárgarépa
4-5db fehérrépa
1-2db vöröshagyma
1fej fokhagyma
2-3db krumpli
1db piros kaliforniai paprika
olaj
1ek liszt
1ek vaj

A csirkét megtisztítjuk,megmossuk,besózzuk,borsozzuk. A zöldségeket megpucoljuk,megmossuk és felvágjuk nagyobb darabokra. Sütőt előmelegítjük és levesszük 1.fokozatra. A tepsibe kevés olajat teszünk ,belerakjuk a zöldségeket és a tetejére rárakjuk a csirkét. Lefedjük alufóliával és a sütőbe tesszük, 2-3 órán keresztül sütjük. Az utolsó 1órában levesszük a fóliát és anélkül sütjük. Amikor elkészült a csirkét kivesszük a sütőből,a zöldségeket és lisztet lábasba öntjük és kézi turmixal pépesítjük. Beletesszük a vajat és összeforraljuk. Pikánsabb íz kedvéért önthetünk bele 1dl fehérbort.
A csirkét szétvágjuk és tányérunkba rakva ráöntünk a mártásból.

Bazsalikom



Erős,jellegzetes,szegfűszegre emlékeztető édeskés íze van. Olasz ételek gyakran használt fűszere.
Saláták,paradicsomos ételek,babok,gombák,padlizsánok,cukkinik fűszere. Mártások,savanyúságok, fűszerecetek kiváló ízesítője. A mediterrán konyha legnépszerűbb mártásának a pestónak az alapanyaga.
A levelek forrázata serkentőleg hat az emésztésre.

Babérlevél


Régen a dicsőség, a hírnév,a győzelem jelképe volt. A felül fényes,alul matt,bőrszerű,lándzsás alakú levelek fűszeres illatúak és kesernyés ízűek. Illóolajat,csersavat és keserű anyagot tartalmaz. Fűszernek a növény levelét használjuk. Emésztést elősegítő. Enyhén kesernyés,csípős íze nélkülözhetetlen sok ételünkből: gulyás,burgonya,káposztafélék,savanyú ételek,vadas és sonkapác,savanyúságok.
A babérfa gyümölcséről kevesen tudják,hogy több fűszerkeverék része. Óvatosan kell adagolni az őrleményét.

Áfonya (vörös)




A bogyó termés éretlenül fehér,éretten piros,gömbölyű,lisztes.
Nagyon egészséges,vitamíndús, nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag, ráadásul aromás. Sok értékes ásványi anyagokat tartalmaz,kálcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink és mangán, foszfor is van benne. A-, B-, C-, és E-vitaminok gazdag forrása.Csökkenti azinfarktus kialakulásának veszélyét.

Áfonya (fekete)



Az érett bogyó gömbös,feketés-kék,hamvas. Gyümölcséből lekvárt,szörpöt,bort,likőrt készítenek. Vadhúsból készült ételek díszítő és ízesítő anyaga. Készülhet belőle gyümölcsleves,gyümölcssaláta,sütemények ízesítője,tölteléke. Nyersen fogyasztva gazdag vas és A,D,C vitaminforrás.
Legfontosabb összetevői többek között az antioxidánsok. Antibakteriális és keringést serkentő hatásuk is van. Serkenti az immunrendszeri védekezést. Lassítja a szervezet öregedését. Teája epe és hólyagbetegségek orvossága,vesetisztító.

Ánizs



A középkor kedvelt fűszere volt. Hazánk bármely területén termeszthető. Jellegzetes illatú,édes aromájú mag. A magyar konyhában inkább gyümölcskompótok,gyümölcsrizs,sütemények,édességek fűszere.
Étvágyjavító,emésztést elősegítő,vértisztító,felfúvódást szüntető teakeverékek alkotóeleme. Gyermekgyógyászatban szélhajtóként alkalmazzák.

Répatorta citromos krémmel



A répát a középkorban használták édességekbe magas cukortartalma miatt. Egy időre feledésbe merült,majd a II.Világháború idején Angliában a népszerűsége újjáéledt és azóta is közkedvelt sütemény.

A répa tortát nem régóta csinálok (főleg húsvétkor) mi nagyon szeretjük nem húsvétkor is. Nagyon kellemes íze van,gyorsan és változatosan el lehet készíteni.

Hozzávalók:

20dkg répa
4db tojás
30dkg cukor
2dl olaj
30dkg liszt
10dkg dió
1cs. vaníliás cukor
1cs. sütőpor
1kk fahéj
csipet só
narancshéj,citromhéj

Citromkrémhez:

1csomag vaníliás puding(főzős)
1-2 citrom héja és leve
cukor
narancshéj
6-7dl tej

A tojásokat a cukorral habosra keverjük,aztán lassan fokozatosan beleöntjük az olajat,kikeverjük. Végül hozzáadjuk a többi alapanyagokat. A tortaforma alját kivajazzuk és beleöntjük a masszát. A sütőt 3.fokozatra állítjuk és kb.1 óra alatt készre sütjük.
A pudingot a tejjel a cukorral a citrom levével és héjával,a narancshéjjal felfőzzük. Hideg vízbe állítjuk és kevergetés mellett kihűtjük.

Pavlova torta málnával és pirított dióval


Anna Pavlova, minden idők egyik legnagyobb balerinája. 1881. január 31-én született Szentpéterváron.
Nyolcévesen látott először balettelőadást, s az élménytől lenyűgözve kijelentette: egy nap ő fogja a főszerepet táncolni.Tizennyolc évesen táncolt először a Mariinszkij Színházban, s 1905-ben már prímabalerinaként ünnepelték. Pavlova pályafutása során az egész világot elkápráztatta. 1924-ben A halhatatlan hattyú címmel film is készült róla Hollywoodban, Hollandiában tulipánt, Ausztráliában desszertet neveztek el róla (bár ezt a dicsőséget az új-zélandiak is magukénak követelik).

Hozzávalók:

6db tojásfehérje
30dkg cukor
1ek. ecet
1ek. kukoricaliszt
pici só
1 marék dió
2csomag Aranka krémpor
málna

 A tojásfehérjét robotgéppel elkezdjük felverni a sóval,mikor már elkezd keményedni a hab kanalanként beletesszük a cukrot,legvégül az ecetet és a kukorica lisztet. Kemény fényes habot kapunk. 4.fokozaton bemelegítem a sütőt.utána leveszem 1.fokozatra. A diót serpenyőben megpirítjuk. A tepsibe sütőpapírt teszünk és rajzolunk rá egy 26cm átmérőjű kört. A pirított diót rászórjuk a papírra és ráhalmozzuk habot a tetejére. Szépen egyenletesen elkenjük és a sütőbe tesszük. Kb 1órát sütjük,utána kikapcsoljuk a sütőt és résnyire nyitjuk a sütő ajtót és hagyjuk hogy kihűljön.
A krémport a leírás szerint elkészítjük. A tortát tányérra tesszük és rákenjük a krémet legvégül rátesszük a málnát. Krémpor helyet lehet csinálni tejszínhabbal. Így is Isteni.....

Túrós mákos rózsás sütemény




Nagyon finom tésztája van. Többféle változatát is megcsináltam már : kakaósan,diósan,fahéjasan.
Sajnos most csak erről van képem.


Hozzávalók

A tésztához:

50dkg liszt
1cs szárított élesztő
1 csipet só
reszelt narancshéj
10dkg cukor
1cs vaníliás cukor
2dl langyos tej
1db tojás
12dkg olvasztott vaj

A töltelékhez:

4dkg olvasztott vaj
5dkg cukor
2cs vaníliás cukor
1db tojás
25dkg sovány tehéntúró
reszelt citromhéj
15dkg mák
1 tasak mazsola
2 ek. vaníliás puding

Máz:

3 ek. sárgabarack lekvár
1ek. víz

A lisztet,az élesztőt, a sót, narancshéjat,a cukrot,és a vaníliás cukrot összekeverjük. A langyos tejet, a tojást és az olvasztott vajat hozzáadjuk és az egészet elektromos robotgép dagasztó lapátjával jól összegyúrjuk. Letakarva meleg helyen kb. 40percig kelesztjük. Közben az olvasztott vajat a cukorral és a vaníliás cukorral,tojással összekeverjük. utána hozzáadjuk a túrót,a narancshéjat,a mákot,a pudingot és az egészet összekeverjük. A megkelt tésztát belisztezett nyújtódeszkán kb 50x40 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. A tölteléket szétkenjük rajta,megszórjuk  a mazsolával. A tésztát hosszában lassan feltekerjük és kb.4cm széles darabokra felvágjuk. A tekercseket kivajazott 28cm átmérőjű kapcsos tortaformába tesszük egymás mellé. 15percig kelesztjük.Sütés előtt lekenhetjük tojással és megszórhatjuk mandulával vagy sütés után lekenjük a mázzal. Előmelegített gázsütőben 3. fokozaton 50-55 percig sütjük. A mázhoz a lekvárt a vízzel elkeverjük és felforraljuk, még melegen a megsült sütinek a tetejére kenjük. Hagyjuk kihűlni vagy aki nem bírja kivárni melegen felvághatja.

Óriás hamburger



Hmmmm...nyami-nyami imádom. Nincs is jobb egy nagy adag házi hamburgernél.
Gyorsan és változatos alapanyagokból elkészíthető. Kinek mi az ízlése.

Recept

Húshoz:

30dkg marhahús
20dkg sertéshús
3-4 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
só.bors,pirospaprika
mustár,ketchup ízlés szerint
1db tojás

paradicsom,lila hagyma,sajt,saláta,csalamádé,sült bacon
Puffancs

A hús bekeverjük és fél órát állni hagyjuk. Addig a zöldségeket előkészítjük,felszeleteljük.
Húsból több lapos tenyérnyi nagyságú formát csinálunk. Felforrósított kevés olajban mindkét oldalát megsütjük. A puffancsot ketté-vagy három felé vágjuk és ahogy éppen szeretnénk felváltva rakosgatjuk bele a zöldségeket és egy vagy két húst. Közben lehet bele nyomni ketchupot,mustárt majonézt. Nagyon laktató,de sajnos nem lehet abbahagyni....


   

Bodza virágból szörp







Bodza (Sambucus)

Gyógyászatban felhasználható része a virágzata és a bogyója. Virágzatát május, június környékén, érett bogyóit az augusztus-szeptemberi időszakban gyűjtik.
A virágzat flavonoidokat, fahéjsavszármazékokat,és illóolajat tartalmaz.
A bogyó gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokat tartalmaz.
Erős izzasztó hatású ezért lázcsillapításra használják. A bodza virága ezen kívül még vízhajtó, hashajtó, vértisztító és köhögéscsillapító.Megfázásnál, torokgyulladásnál, köhögés ellen, és általában légzőszervi megbetegedésekkor használják.

Bodza szörp

5-6 db bodza virág
3-4 db citrom
1 dob  citrompótló
1kg     cukor (lehet gyümölcs cukorral is akár fele-fele arányban)

A virágot lehetőleg ne forgalmas úton szedjük. A rárakódott ártalmas anyagok miatt.
Kicsit leöblítjük,ne nagy vízsugár alatt(ne áztasd). 4literes üvegbe beletesszük a cukrot és a citrompótlót,felöntjük 1liter vízzel és elkeverjük. Beletesszük a virágokat,citromkarikákat és tele öntjük vízzel. Tetejére kistányért teszünk és hűvös helyen 3napig minden nap 1x megkeverjük.
4. nap leszűrjük és üvegekbe töltjük és hűtőbe tároljuk, max 1 hétig áll el. 1:3 arányban érdemes hígítani. Ha tovább szeretnénk tárolni akkor 2kg cukor kell bele és a végén elkeverünk benne egy csapott teáskanál borkősavat. ezt is üvegekbe tesszük és hűvös sötét helyen tároljuk.
Nagyon finom hűsítő ital készíthető belőle.