Receptek, ötletek, tanácsok kezdö és tapasztalt konyhatündéreknek.
Nincsen e blogban egyetlen étel sem,melyet magam-legalább párszor-el ne készítettem volna.

A legtöbb receptet anyukámtól tanultam. Remélem,hogy sok örömöd telik majd az étkek elkészítésében,és a siker sem marad el.


Benedek tojás ahogy én szeretem

 


Hozzávalók:

2szelet kenyér

1db nagy paradicsom

1gerezd fokhagyma

4szelet bacon

2db tojás

só, bors

A kenyeret megpirítjuk és bedörzsöljük a fokhagymával. A bacont serpenyőben megpirítjuk és 2-2szeletet a kenyérre teszünk. A paradicsomot felkarikázzuk és a bacon forró zsírjában mindkét oldalát hirtelen megforgatjuk, majd a baconre tesszük. A paradicsomot megsózzuk. A tojásokból tükörtojást készítünk és a paradicsom tetejére tesszük, borsozzuk...nyamiiii

 



 

Barackos-szilvás piskóta

 

Hozzávalók:

Barack és szilva 

25dkg liszt

1cs. sütőpor

só, pici fahéj

15dkg cukor

3db tojás

2dl tej

1dl olaj

1cs. vaníliás cukor

 

A sütőt 175Cra melegítjük. A gyümölcsöket megmossuk  daraboljuk és fahéjjal összekeverjük. A tojásokat habosra keverjük a cukorral majd hozzáadjuk a tejet és az olajat. A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral. A nedves hozzávalókat összekeverjük a száraz hozzávalókkal, majd sütőpapírral bélelt 20x30cm-es tepsibe belesimítjuk. Beledobáljuk a gyümölcsöket és kb.30perc alatt megsütjük.

Porcukorral megszórjuk és felvágjuk.







 


Aszalt paradicsom

 

Isteni finom fetával, pirítós kenyérrel, friss bazsalikommal és füstölt sonkával..hmmmm

Hozzávalók: 

Paradicsom

bors

olíva olaj

A megmosott paradicsomokat félbevágjuk vagy negyedekbe vágjuk. Kiszedjük a belsejét majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Sózzuk, borsozzuk majd 100Cos sütőbe tesszük és készre szárítjuk. Ez nekem kb. 4óra volt....de lehet több időre van szükség. Ha készen van üvegekbe tesszük és felöntjük olíva olajjal. Hűtőben tároljuk.








 


Bombajó torta




Szomszéd néni készítette a hazássági évfordulójukra. Én még nem is hallottam erről a süteményről, de nagyon finom krémes süti.

Hozzávalók:

piskótatekercshez:
7db tojás
7ek liszt
7ek cukor

krémhez a piskótatekercsbe:

15dkg ráma
10dkg porcukor
4db tojássárgája
2rk rum

krém a bombához:
5db tojássárga
12dkg porcukor
2cs vaníliáscukor
1mk fahéj
2ek kakaó
2,5dl tej
10dkg étcsoki
15dkg zselatin
2,5dl tejszín

A 7db tojásból piskótát sütünk, feltekerjük kihűtjük és megkenjük a következő krémmel: A rámát kikeverjük a cukorral, a tojássárgájával és a rummal. A tekercset fóliába tekerjük és 1 napra betesszük a hűtőbe. Másnap kibélelünk fóliával egy tálat. A tekercset felszeleteljük és kirakjuk vele az oldalát, a maradékot félretesszük. Elkészítjük a bombához a krémet. 5db tojássárgáját kikeverjük a cukrokkal, a fahéjjal,a kakaóval. A tejet felforraljuk, és felolvasztjuk benne az étcsokit.  Állandóan kevergetve a tojásos masszához adjuk és gőz felett besűrítjük. Még melegében hozzáadjuk az előzőleg beáztatott zselatint, jól elkeverjük és hűtjük. Végül belekeverjük a habbá vert 2,5dl tejszínt. Elővesszük a tálat és a piskótával váltakozva telerakjuk, A tetejére piskótatekercs jusson. Hűtőbe tesszük. Tálalásnál egy tányérra kiborítjuk a süteményt és lehúzzuk róla a fóliát.
Jó étvágyat!





Banános muffin csokidarával





Nagyon finom puha, szaftos sütemény.

Hozzávalók:

15dkg ráma
10dkg cukor
1db tojás
2,5dl tej
25dkg liszt
2kk sütőpor
1,5kk szódabikarbóna
pici fahéj
pici só
csokidara
2-3db érett banán

A rámát kikeverjük a cukorral és a tojással, hozzáöntjük a tejet. A banánt pépesítjük villával és a vajas krémhez  keverjük. Majd a száraz hozzávalókkal csomómentesre keverjük. Muffin papírba adagoljuk és 175-180C-on 20percig sütjük.







Amerikai palacsinta




Nigella receptje alapján :)

Hozzávalók:

23dkg liszt
3dkg olvasztott vaj
1kk sütőpor
1tk cukor
csipet só
3dl tej
2db egész tojás

Az hozzávalókat kimérjük egy tálba és összekeverjük. Sűrűbb tésztát kapunk mint a mi palacsintatésztánk. Nem kell állni hagyni, egyből lehet sütni. Nekem egy serpenyőben három palacsinta fért el. Lekvárral,nutelával,joghurttal,gyümölcsökkel.....bármivel lehet fogysztani.





Almafánk






Fahéjas porcukorral isteni finom.

Hozzávalók:  kb.72db

80dkg alma
35dkg liszt
2db tojás
1/2 cs. sütőpor
2ek cukor
olaj a sütéshez
fahéjas porcukor a szóráshoz

 Az almát meghámozzuk és lereszeljük nagy lyukú reszelőn. Összekeverjük a többi hozzávalóval.
Forró olajban kanál segítségével kis halmokat teszünk. Ne tegyünk bele sokat, mert megnő. Fahéjas porcukorral megszórjuk.